1. vorige
  2. volgende

Somohardjo: belangrijk is rechtsstaat te redden

PARAMARIBO, 26 mei – “Voor ons is belangrijk de rechtsstaat te redden, dat is nu belangrijk. We moeten de opmars van de machtsstaat stoppen.” Dit zegt Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, PL. Het is ook de voornaamste drijfveer achter de intentieverklaring met het Nieuw Front en andere politieke partijen. PL gaat er honderd procent voor.

Vandaar ook de strategie van bovenal samenwerken op het niveau van ressort- en districtsraden. “We gaan naar de ressort- en districtsraden. Op de weg naar het presidentschap heb je de raden nodig. Men heeft door ervaring geleerd dat je alleen via ressort- en districtsraden het presidentschap kan halen”, zei Somohardjo in het radioprogramma Rashied Pierkhan’s Kal Aaj Aur Kal. Het komt er op neer de meerderheid te halen in de raden en zo het verkiezen van de eigen presidentskandidaat zeker te stellen.

De verwachting is nu dat de samenwerkende partijen ruim zeshonderd en vijftig zetels kunnen halen. “De president is een machtsfactor, die factor moeten we eerst pakken”, aldus Somohardjo. Hij wijt de verkiezing van Desi Bouterse tot president direct aan eigen falen van het Nieuw Front. PL was er uit en het lukte niet samen te werken op ressort- en districtraadsniveau. “Wat er ook gebeurt, of Nieuw Front of NDP de meeste zetels binnenhaalt, er komt geen coalitie zonder PL.”

  1. ressort 4
  2. somohardjo 3
  3. nieuw 3
  4. front 3
  5. districtsraden 3