1. vorige
  2. volgende

Burgos ontvangt Andreaspenning van gemeente Amsterdam

Edgar ‘Bugru’ Burgos is zondagmiddag in het Amsterdamse MC Theater onderscheiden door de gemeente Amsterdam. De leadzanger van de band Trafassi kreeg uit handen van loco-burgemeester Freek Ossel de Andreaspenning uitgereikt.
Met deze penning eert de gemeente personen die zich met bijzondere prestaties hebben onderscheiden voor de stad. Burgos kreeg de onderscheiding halverwege de presentatie van zijn nieuwe cd.

De muzikant bleek zichtbaar verrast toen de loco-burgemeester plotseling naast hem op het podium stond. ‘Niet weer hè’, liet hij zich ontvallen. Burgos verwees daarmee naar de onderscheidingen die hem eerder al ten deel vielen. Vorig jaar april werd hij op zijn 60ste verjaardag geridderd in de Orde van Oranje Nassau. Daarvoor was hij door de president van Suriname ook al benoemd tot ridder in de Orde van de Gele Ster.

Freek Ossel was vol lof over de ruim 30-jarige muziekcarriére van Burgos. 'U heeft bij veel evenementen vanuit de Surinaamse gemeenschap vrolijkheid gebracht.' Volgens de loco-burgemeester heeft Burgos met zijn muziek, zijn band en zijn optredens bevolkingsgroepen dichter bij elkaar gebracht. Daarnaast heeft hij zich door de jaren heen ingezet voor verschillende goede doelen binnen de Surinaamse gemeenschap.
Burgos toonde zich ontroerd. Hij dankte zijn bandleden, het publiek en zijn familie en droeg de penning op aan zijn anderhalf jaar geleden overleden moeder Betsy Louise Burgos.

Tijdens het concert van Trafassi werd zijn laatste cd ‘Wasmasjien en andere poku’s’ gelanceerd. Volgens Burgos zijn er ook nummers op te vinden die hij de laatste jaren niet zo vaak meer ten gehore brengt zoals zijn eerste hit ‘Brombere’ en ‘Roodkapje’.
Aan het slot van zijn optreden trakteerde Burgos zichzelf op een ‘wasi’ met een blikje rode Fernandes. Met dit gebaar gaf hij het startsein van de actie Sranan Gowtu. Tijdens deze actie staan op negen miljoen blikjes soft die vanaf deze week in omloop komen, iconen uit de Surinaamse muziekgeschiedenis afgebeeld.

Diederik Samwel

  1. burgos 9
  2. loco 3
  3. burgemeester 3
  4. surinaamse 3
  5. onderscheiden 2