1. vorige
  2. volgende

Column: Kiss me like you miss me

Het is nog geen zomer in Nederland, maar af en toe heb je van die zomerse dagen in de lente. Afgelopen week was er weer zo’n warme dag. Je hebt dan zin om erop uit te trekken. Mijn vrouw en ik besloten te gaan slenteren op de boulevard van Scheveningen in Den Haag.

Het is een heerlijk gevoel. Een generatie geleden liepen we hand in hand op dezelfde boulevard. Het zag er heel anders uit. Het oogt nu modern en groots. De populatie is veranderd. Vroeger waren er veel Duitsers en witte mensen. Nu stromen de Surinamers, Turken, Marokkanen en tientallen andere volkeren langs de stranden en op de boulevard.

Volgens mij is er ook iets veranderd in het flirtgedrag. Strand, zon en zee betekenen vakantie en flirten. Het is kijken en gezien worden, niet voor ons die al in de fase van kleinkinderen komen, maar voor de jongeren die in de fase van verleiden en verleid worden zijn. Wij kijken en genieten.

Twee jonge Turkse meisjes worden aangesproken door een paar Turkse jongens. Het is één en al giechelen en aantrekken en afstoten. Als we voorbij komen, gaan ze uit elkaar. De meisjes lachen en geven elkaar een high five. Je kunt alleen fantaseren over de conversatie die heeft plaatsgevonden, maar dat moet heel erg leuk geweest zijn.
Een jongen met ontbloot bovenlijf loopt trots te paraderen met zijn six pack. Slank, atletisch, strakke buikspieren en met een serieuze blik op zijn gezicht flaneert hij alsof hij wil zeggen: “Meisjes (en jongens), kijk goed naar al dat lekkers.”
Een groep moslima’s met hoofddoeken lachen, giechelen en roepen naar jongens die ze kennen, alsof ze willen zeggen: “We zijn er voor jullie. Kom meedoen in het spel van de liefde.”

Een vrouw van begin dertig loopt met twee kinderen langs een bank waar een man haar toeroept: “Schatje, heb je een oppas nodig?”
Het mooiste vond ik een Surinaams meisje van rond de zestien. We zagen haar aan het begin van de boulevard en later weer. Kennelijk wandelde ze op en neer in haar eentje. Ze zag er niet uit als iemand die met haar gedachten bij haar eindexamen zat. Wat moet ze gedacht hebben toen ze voor de spiegel stond en haar T-shirt aantrok met de tekst: 'Kiss me like you miss me'? Zij lijkt me een hartstochtelijke jonge meid die van het leven wil genieten. Ik gun het haar van harte. Ik weet niet hoe lang ze op de boulevard wandelde en of haar T-shirt haar iets had opgeleverd.
Mijn vrouw en ik keken elkaar glimlachend aan toen ze weer eens voorbij liep terwijl we verder wandelden in de tuin van de liefde.

Sandew Hira

  1. boulevard 5
  2. vrouw 3
  3. meisjes 3
  4. jongens 3
  5. elkaar 3