1. vorige
  2. volgende

Meer dan zestig procent van de Nederlandse Surinamers boven de 40 jaar hebben

DEN HAAG - Meer dan zestig procent van de Nederlandse Surinamers boven de 40 jaar hebben plannen om zich in Suriname te gaan vestigen. Tot deze voorzichtige conclusie komt Dennis Lapar na meer dan zes bijeenkomsten dwars door heel Nederland waar zijn organisatie FinanceSuriname informatie verschaft over “wonen, werken en ondernemen in Suriname”.  

De jongste bijeenkomst was zondag in Den Haag met ruim 75 aanwezigen. Lapar heeft de aanwezigen de vraag gesteld wie plannen heeft op korte of op lange termijn zich in Suriname te gaan vestigen. Ruim driekwart van de personen in de zaal staken hun vingers op.

Af van de stress in Nederland en genieten van het pensioen zijn enkele van de redenen die worden opgegeven voor remigratie. Lapar zegt dat op de bijeenkomsten verder is gebleken dat de meeste zestigplussers in een huurwoning in Suriname willen wonen, tenzij ze een eigen woning hebben. Die huurwoning moet veilig zijn, netjes onderhouden en een zorgverlener dient in de buurt te wonen. Voorts willen ze euro 300 per maand aan huur betalen.

Ook hebben aanwezigen nog eens benadrukt niet van plan te zijn hun Nederlandse nationaliteit op te geven. Die geeft hun bepaalde zekerheden, waaronder sociale voorzieningen. De Suriname bijeenkomst in Den Haag was georganiseerd door vrouwenorganisatie Sarita. De sprekers waren Henna Mathura (voorzitter Sarita), Diederik Samwel (schrijver), ondernemer Jozef Badal, Purcy Denz (Nederlands Migratie Instituut) en Lapar.
  1. suriname 5
  2. lapar 4
  3. haag 3
  4. wonen 3
  5. aanwezigen 3