1. vorige
  2. volgende

Heeft de ndp van desi bouterse anderen nodig

De NDP van Desi Bouterse wil niet samenwerken met ABOP. Ronny Brunswijk liet duidelijk merken dat de weigering hem niet lekker zat.

Daarvoor was al duidelijk dat de KTPI bij V7 zat. Later zou deze partij weer wegspringen en zich gaan nestelen bij AC (Alternatieve Combinatie), de combinatie die Brunswijk oprichtte om afgedankte en bedankte partijen te accommoderen. Later zou de PALU zich ook aanmelden.

Wie het goed volgt, ziet dat de NDP in feite al haar oude partners duidelijk heeft gemaakt dat zij deze keer alleen de verkiezingen in willen. Maar is deze zet van de NDP een rijpe of een lijpe?

Om dat te weten moeten we gaan kijken hoe de partners en de NDP in MC- verband presteerden tijdens de verkiezingen in 2010.

In deze analyse laten we de cijfers van de MC -partners (KTPI, NS en PALU) ‘verdwijnen’. Het heeft geen zin om te gaan speculeren waar deze stemmen zouden gaan en van wie zij zijn. We laten ze daarom verdwijnen, alsof ze nooit hebben bestaan. We willen uiteindelijk weten hoe de NDP op eigen kracht zou presteren in 2010.

Paramaribo

In Paramaribo kreeg de MC lijst 48.948 stemmen. Als we de stemmen van de PALU, KTPI en NS aftrekken zien we dat de NDP 47.051 stemmen zou halen.

Ondanks deze vermindering zien we dat de NDP iets minder dan 10.000 stemmen meer heeft dan haar grootste concurrent, Nieuw Front (38.760). Als we op basis van dit cijfer de 17 zetels zouden verdelen zien we dat de NDP op eigen kracht 8 zetels zou halen. Dus in Paramaribo heeft de paarse partij haar partners niet nodig.

Wanica

Hans Sandjon mocht namens de KTPI op de MC – lijst in Wanica. Als we zijn stem aftrekken, komt de NDP uit op 16.830. De partij van Bouterse NDP zou zonder steun van de KTPI in dit district nog steeds 3 zetels halen. Dus ook in Wanica heeft de NDP geen hulp van de partners nodig gehad.

Nickerie

In het rijstdistrict was de MC – combinatie oppermachtig met haar 8.880 stemmen. Haar naaste concurrent, NF, haalde 4.789 stemmen. Dus MC was bijna tweemaal zo groot als NF.

In deze analyse trekken we de stemmen van KTPI en NS af. Refano Wongsoredjo van de KTPI kreeg 910 stemmen en Prem Lachman (NS) 2.235. Dokter Lachman had dus een duidelijk aandeel in de winst van de MC.

Na aftrek van de stemmen van de partners zien we dat de NDP achterblijft met 5.735 stemmen. De paarsen verliezen zonder NS een zetel. Uit de berekening blijkt dat als de NDP ruwweg 1.450 stemmen meer had gehaald, zij de derde zetel wel binnen had.

Coronie

Coronie is interessant, want de PALU was met haar 806 stemmen oppermachtig. De NDP, getrokken door Remie Tarnadi kreeg slechts 205 stemmen. Maar, zoals we eerder zeiden, zullen we in deze analyse deze 806 stemmen naar de sterren sturen.

Als we dit doen, zien we dat de NDP niet één zetel haalt. Om toch één te pakken heeft de partij 6 stemmen meer nodig. NF had in 2010 namelijk 423 stemmen en de NDP 205. Dus op zes stemmen na verliest de NDP een zetel.

Kunnen we zeggen dat de NDP op eigen kracht tenminste een zetel haalt in Coronie? Het verleden heeft dat wel uitgewezen. Maar in deze analyse heeft de NDP niets in Coronie.

Saramacca

In Saramacca kon de NDP 1 zetel binnenslepen. Maar ook hier had de KTPI een kandidaat. Na aftrek van de stemmen van die persoon (Atmowirono Wagimin) komen we op een totaal van 2.732. Als we de zetels berekenen, zien we dat de NDP de zetel in Saramacca op eigen kracht zou halen.

Commewijne

Ook in Commewijne mocht de KTPI personen kandideren. Hubert Asmowiredjo en Rame Amatsoerdi mochten het proberen. NF had namelijk 4.363 stemmen en de VA, 4.554. De NDP was de tweede grootste partij met 4.395 stemmen.

Zonder hulp van de KTPI heeft de politieke organisatie van Jenny Simons 2.549 stemmen. Bij het berekenen van de 4 zetels in Commewijne zien we dat de NDP ondanks dit gereduceerd aantal, toch een zetel weet te pakken.

Para

Tot slot gaan we naar Para waar de KTPI ook mocht helpen. Doerasim Anita had 440 stemmen achter haar naam. Het totaal aantal van MC was 5.323. Dus zonder hulp van KTPI had MC dan 4.883 stemmen. Wie de zetels berekent, komt er snel achter dat MC weer 2 zetels zou halen in Para. NF kreeg 2.099 stemmen en VA 1.331.

We kunnen uit deze gegevens de volgende zaken concluderen.
De NDP zou op eigen kracht (onder de voorwaarden van de ‘verdwenen’ stemmen) 16 zetels landelijk hebben behaald.

De partij van Andre Misiekaba liep in Coronie op 6 stemmen na, een zetel mis. We kunnen echter concluderen dat de NDP ook zonder PALU een zetel in Coronie pakt. De geschiedenis heeft dat bewezen.

De paarsen komen in Nickerie ruwweg 1450 stemmen tekort om de derde zetel te pakken.

Uiteraard gaan we hier ervanuit dat de stemmen van de partners er niet bestaan, maar in werkelijkheid bestaan die er wel. Het wordt een totaal ander verhaal als die stemmen naar de tegenpartij gaan of versnipperen.

Deze analyse laat echter toch zien dat de NDP een heel grote partij is die veel op eigen kracht kan doen. Dus als zij de PALU, KTPI en NS bedanken, is het best mogelijk dat geen enkele NDP’er een traantje laat.

Gregory Rijssen

  1. stemmen 30
  2. ndp 26
  3. ktpi 13
  4. zetel 11
  5. zien 8