1. vorige
  2. volgende

Luis Almagro nieuwe topman van OAS

Uruguays kandidaat Luis Almagro mag de Organisatie voor Amerikaanse Staten (OAS) de komende vijf jaar leiden. Hij is vandaag gekozen tot de nieuwe secretaris-generaal. De 51-jarige jurist heeft 33 van de 34 stemmen weten binnen te halen. Een lidland onthield zich van stemmen. Hij volgt de Chileen José Miguel Insulza op die tot 26 mei 2015 aanzit.

Almagro was van 2010 tot februari 2015 minister voor Buitenlandse Zaken van Uruguay. Hij heeft gelijk na de uitslag, de 16 aanwezige ministers van Buitenlandse Zaken en OAS- ambassadeurs toegesproken en bedankt voor het vertrouwen die zij in hem stellen. Momenteel brengen verschillende lidlanden hun felicitaties uit. Er wordt onder meer aangegeven wat de uitdagingen anno 2015 zijn voor de OAS en de relatie Cuba-de Verenigde Staten.

Almagro’s overwinning kreeg meer kansen, nadat de kandidaten van Peru en Guatemala zich gaande de strijd terugtrokken. Later op de dag vindt de verkiezing plaats van de tweede functie, assistent SG. Daar gaat de strijd tussen Barney Karran van Guyana en Nestor Mendez van Belize Beide zijn ambassadeurs voor hun respectieve land in Amerika en bij de OAS. De verkiezing wordt gehouden tijdens de 49ste speciale bijeenkomst van de OAS algemene vergadering in het hoofdkwartier in Washington DC in de Verenigde Staten.

  1. oas 5
  2. staten 3
  3. almagro 2
  4. stemmen 2
  5. buitenlandse 2