1. vorige
  2. volgende

Suriname klopt naast IMF ook aan bij IDB en Wereldbank

De gesprekken tussen Suriname en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vorderen, zegt minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning. Het land staat volgens de bewindsman op het punt om het Staff Level Agreement te tekenen met het fonds. Nadat het IMF het Surinaams programma, het Herstelplan, heeft goedgekeurd, zal Suriname betalingsbalanssteun krijgen.

De Centrale bank van Suriname (CBvS) zal hiermee een betere dekking hebben voor de internationale reserves (valuta). De doorsnee burger zal dit merken aan de broodnodige rust op de valutamarkt. Deze steun is gebonden aan strenge voorwaarden, die moeten garanderen dat Suriname in staat zal zijn om de lening bij het IMF terug te kunnen betalen. Naast de ondersteuning van het IMF zal Suriname bij de Inter-Amerikaanse ontwikkelingsbank (IDB) en Wereldbank aankloppen voor budgetondersteuning.

Minister Achaibersing reist morgen af naar de Verenigde Staten van Amerika, waar hij gesprekken zal voeren met officiële instanties zoals het IMF, de IDB en Wereldbank. Verder zal hij ook besprekingen voeren met overheidsinstanties en potentiële investeerders voor de oliesector.

De topman op Financiën en Planning zal samen met minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen collega Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), die eerder vertrok, ontmoeten. Karel Eckhorst en Anand Jagessar, respectievelijk de hoofdonderhandelaar met het IMF en de waarnemend CEO van Staatsolie, reizen mee.

  1. imf 6
  2. suriname 5
  3. internationale 3
  4. gesprekken 2
  5. fonds 2