1. vorige
  2. volgende

Groot deel Mariënburg heeft nog steeds geen water

Een groot deel van de bewoners in Mariënburg Commewijne heeft nog steeds geen water. Dit gebied heeft al ruim acht maanden een enorm watertekort. De Dienst Watervoorziening heeft afgelopen week ruim 200 erfkranen aangelegd, echter zijn deze alleen voor een klein deel van de plaatselijke bevolking aangelegd. Het overgrote deel van de bevolking heeft nog steeds geen toegang tot water.

''Wij vragen ons af waarom de erfkranen alleen voor een deel van de bevolking zijn geplaatst. Degenen die aan de achterkant van de hoofdweg wonen hebben een kraan gekregen. De rest van de mensen niet. Wij moeten het nog steeds doen uit de waterputten, waarin ook dieren hun bad nemen. Gelukkig heeft het geregend, maar wat moeten we doen als het niet regent'', zegt Randhir Dipai. Anneke Matradji vertelt dat ze elke dag nog problemen heeft met water. ''Nu is de toegang tot water heel erg slecht. Voorheen kregen wij wel, maar nu niet meer. Nu is het sjouwen vanuit een vieze waterput. Je moet je huishouding doen en kleren wassen, iedereen moet baden. Bij alles heb je water nodig'', luidt haar noodkreet. Ze zegt dat de waterput ook niet wordt opgeschoond.
Buurman Waldi Soemita sluit zich aan bij haar standpunt en voegt toe dat het gebied altijd al een watertekort heeft gehad. ''Maar nu is het erger geworden. Ik woon al zes jaren hier, maar nooit van mijn leven heb ik het zo erg meegemaakt als nu. Nu is het letterlijk water zoeken in de buurt''. Ook Dewdat Boedhoe zit met zijn handen in het haar. ''Wij bidden gewoon elke dag dat het mag regenen. Zolang het regent, kunnen we het wel redden. Maar als het niet regent dan is het zoeken naar water''. Boedhoe zegt te hopen dat de regering werkelijk binnen zeven maanden ervoor zorgt dat dit probleem voor altijd uit de wereld is geholpen.

In een reactie zegt afdelingshoofd van de Dienst Watervoorziening van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, Marlon Oosterling, dat er mogelijkheden worden bekeken om het gebied tegemoet te komen. Reeds eerder heeft hij ook aangegeven dat vanwege de werkzaamheden aan de Oost-Westverbinding, er een tekort aan water is ontstaan. Bovendien worden de pijpleidingen ook gespoeld, omdat het distributienet is aangepast. ''We werken eraan. Het heeft onze aandacht'', stelt Oosterling.

ASP
  1. water 8
  2. deel 4
  3. zegt 4
  4. gebied 3
  5. bevolking 3