1. vorige
  2. volgende

Minister Algoe: 'Wij willen geen hybride zaden'

“Ik blijf op mijn standpunt, wij willen geen hybride zaden,” reageert minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) fel. Het Rijstorgaan heeft in een verklaring zijn bezorgdheid geuit over het gebruik van hybride rijst zaaizaad in Suriname.

De bezorgdheid van het orgaan vloeit voort uit de participatie van één functionaris van LVV en twee van het Anne van Dijk Rijstorgaan Nickerie in een training over Hybride zaaizaad technologie in China. Minister Algoe zegt dat Suriname jarenlang heeft gewerkt aan de veredeling van de Surinaamse variëteiten. “Met de Surinaamse variëteiten moeten wij nieuwe variëteiten ontwikkelen. Wij willen absoluut geen buitenlandse rijstvariëteiten.” Hij wijst erop dat wanneer het ministerie functionarissen uitstuurt, het sec gaat om kennisoverdracht. “Het gaat puur om training, kennis opdoen, leren, de technologie zien en de resistentie bepalen.” De bewindsman legt uit dat tijdens de training er ook andere zaken aan de orde komen die in verschillende sectoren te gebruiken zijn. “China heeft de training aangeboden en daar hebben wij gebruik van gemaakt.” Hybride zaden worden verkregen door kruisingen met verschillende variëteiten.

In het bericht dat het Rijstorgaan heeft gepubliceerd zegt hij dat de bewaking en verdere kwalitatieve verbetering van de Surinaamse ‘extra long grain’ de allerhoogste prioriteit geniet. Minister Algoe is ook die mening toegedaan. Hij stelt dat Suriname een historie heeft met ‘long grain’ en deze verder moeten worden uitgebouwd. “In geen enkel geval zal LVV hybride rijst zaaizaad toelaten,” benadrukt de bewindsman.

  1. hybride 5
  2. training 4
  3. varieteiten 4
  4. minister 3
  5. algoe 3

Meer nieuws? Download de gratis app.

Alle nieuwsberichten © de originele bron.