1. vorige
  2. volgende

PCS moderniseert verslavingszorg

“Dat alle verslavingsgeesten zijn weggeschoten!”, wordt er geroepen terwijl de ‘pagara’ knallend een nieuw tijdperk inluidt. Vrijdagmiddag heeft het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) zijn diensten uitgebreid met de opening van de Polikliniek voor Verslavingszorg. De opvang en begeleiding van verslaafden wordt vanaf nu op een moderne en gestroomlijnde manier aangepakt.

De Polikliniek voor Verslavingszorg is de nieuwe naam van het Bureau Alcohol en Drugs (BAD). De naamsverandering heeft te maken met de verbeterde aanpak van het verslavingsprobleem. De kliniek is ondergebracht in het gerenoveerde gebouw van het voormalige BAD. Het pand was vervallen geraakt. “Mensen die een drugs-, drank- of gokprobleem hebben, kunnen er terecht” geeft Cynthia Brahm, manager van de kliniek aan. “Bij de BAD werd er veelal aan counseling gedaan. Nu komen er naast de counselors een arts, en verpleegkundige, een maatschappelijk werker en een psycholoog bij.” De nieuwe dienst gaat ook aan voorlichting doen.

Er zal meer inhoud en structuur gegeven worden aan de begeleiding en behandeling van verslaafden vanaf de aanmelding deelt Eddy Joemmankhan, psychiater bij PCS mee. “De hulpzoekenden zullen eerst onderzocht worden. Het is belangrijk om te weten wie iemand is en waarom de persoon op een bepaalde manier handelt. Aan de hand van het vastgestelde profiel zal de persoon geadviseerd, begeleid en behandeld worden” legde Joemmankhan uit. “We weten al hoeveel mensen we behandelen, hoeveel en wie terugvallen. Wat we niet weten is waarom men terugvalt. De kliniek zal in staat zijn die antwoorden te vinden en op in te spelen.” De afgelopen twee jaar heeft BAD gemiddeld 125 personen bijgestaan. 40 procent is teruggevallen.

Zowel de verslavingszorg als het gebouw waar de dienst is ondergebracht, maakten veel indruk op de genodigden. Het pand is van een frisse kleur voorzien. “Wij helpen hiermee de hulpzoekenden over de drempel” legt Dayasankar Mathoera, directeur van PCS uit. “De omgeving is zodanig opgezet dat het uitnodigend is voor cliënten. Geel is ook net tussen de rode zone en de groene zone. Groen is preventief. Wij helpen de mensen dat hun situatie niet rood word.” De renovatie van het gebouw heeft ruim twee jaar geduurd en heeft ruim Euro 650.00 gekost. De kosten worden zelf betaald door PCS.

René Gompers
  1. pcs 4
  2. bad 4
  3. verslavingszorg 3
  4. kliniek 3
  5. gebouw 3