1. vorige
  2. volgende

Spaanse koning Juan Carlos treedt af

De Spaanse koning Juan Carlos doet na bijkans 40 jaar afstand van de troon. Zijn zoon, de 45-jarige kroonprins Felipe, volgt hem op.

Volgens de 76-jarige vorst zal zijn zoon prins Felipe “een nieuw tijdperk van hoop” zijn voor Spanje. “ Een nieuwe generatie moet in de voorhoede zijn ... jongere mensen met nieuwe energieën,” zei de koning in een televisietoespraak.

Gedurende een groot deel van zijn bewind, geldt Juan Carlos als één van de populairste vorsten van de wereld , maar de laatste tijd hebben veel Spanjaarden het vertrouwen in hem verloren. Zijn reputatie is aangetast door een langdurend corruptie-onderzoek naar de zakelijke activiteiten van zijn dochter en haar man.

In de afgelopen jaren heeft koningJuan Carlos gezondheidsproblemen gehad. De steun voor de koning daalde nog meer toen aan het licht kwam dat hij op een uitbundige olifantenjacht was geweest naar Botswana in april 2012, te midden van de financiële crisis in Spanje.

De eerste aankondiging over de troonsafstand heeft premier Mariano Rajoy gedaan. Hij vertelde verslaggevers dat: " Zijne Majesteit koning Juan Carlos mij op de hoogte heeft gebracht van zijn wens om afstand te doen van de troon en te beginnen met het proces van de opvolging."

In een televisie-toespraak zei de koning dat het tijd was voor een “nieuw tijdperk”, waarin een nieuwe generatie in staat is de nodige de transformaties en de hervormingen door te voeren. Hij zei dat zijn zoon, prins Felipe, de volwassenheid heeft en voorbereid is om koning te zijn.

  1. koning 6
  2. carlos 4
  3. juan 3
  4. zoon 3
  5. felipe 3