1. vorige
  2. volgende

Beeldend kunstenaar Miguel Keerveld maakt zich op voor curatorschap

PARAMARIBO - In Readytex Art Gallery start vrijdag de nieuwe kunstexpositie 'Lunar' (maan in het Spaans, ... red.), waaraan Kurt Nahar, Sri Irodikromo, Shaundell Horton en Sunil Puljhun deelnemen. Miguel Keerveld, zelf beeldend kunstenaar, treedt als curator op.

'Lunar' is de aftrap van het grotere 'Alakondre: A Space in Time', dat een jaar lang zal duren: van november 2021 tot november 2022. Dat kunstproject maakt deel uit van Keerveld's onderzoeksprogramma bij de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Een jaar lang gaat hij aan de slag met een steeds wisselende groep kunstenaars en enkele aangewezen co-curators. In een intensief proces bespreken en onderzoeken zij samen de diepere nuances van identificatie, inclusie, diversiteit en de mogelijke vormen van het curatorschap in de context van Suriname.

Keerveld: "De projecttitel wordt in performatieve zin gebruikt en verwijst naar een knooppunt van verleden, heden en toekomst; een gebeurtenis die ruimte van macht symbolisch ontmantelt en herassembleert als ruimte van kracht." Door dit project bouwt hij ervaring op voor zijn verdere ontwikkeling tot erkend kunstcurator.

Voor de opening van dit kunstproject wilde hij aandacht schenken aan de kracht van het vrouwelijke met kosmologie, numerologie, spiritualiteit en gemeenschap. De deelnemende kunstenaars zijn door hem gevraagd om vanuit hun beleving middels symbolische en mystieke objecten en elementen daaraan uiting te geven.

Met dit project voorziet de Readytex Art Gallery in de behoefte om nieuwe mogelijkheden te onderzoeken om haar artistieke producties naar een hoger niveau te tillen met curatoriële concepten. Hierdoor worden zowel kijkers als kunstenaars geprikkeld en uitgedaagd.

Keerveld hoopt daarom dat niet alleen het kunstminnend publiek langskomt. "Ook huismoeders en anderen die het afgelopen jaar hard hebben gewerkt in deze gekke periode", zegt hij. De organisatie heeft op de zaterdagen speciaal begeleide kijksessies voor kleine groepen.

  1. jaar 3
  2. kunstenaars 3
  3. readytex 2
  4. art 2
  5. gallery 2