1. vorige
  2. volgende

Surinamers in Nederland willen mee kunnen praten over het beleid dat de Surinaamse

DEN HAAG - Surinamers in Nederland willen mee kunnen praten over het beleid dat de Surinaamse regering maakt voor de diaspora, (Surinamers in het buitenland, red.). Dat is de kern van een petitie die een delegatie van de Vereniging Surinaamse Nederlanders (VSN) begin mei zal aanbieden aan de regering, het parlement en aan alle partijen die meedoen aan de verkiezingen van 25 mei. 

De petitie is opgesteld naar aanleiding van de aanbevelingen die zijn gedaan op de Suriname conferentie die zaterdag in Den Haag is gehouden. Begin mei komt een delegatie naar Suriname, onder andere om de petitie aan te bieden. 

Een belangrijke aanbeveling is dat Suriname de Toescheidingsovereenkomst moet naleven en iedere Nederlander die hieronder valt dezelfde rechten moet toekennen als elke andere Surinamer. Ook wil de VSN dat Suriname overgaat tot een volledige open sky waardoor de tickets voor reizen tussen Nederland en Suriname goedkoper zullen worden. Ook moet Suriname de dubbele nationaliteit aan alle personen in de diaspora toekennen.

Verder willen de Surinamers in Nederland dat er een Surinaamse ambassadeur in Nederland komt en beide landen op het hoogste niveau gaan praten over de oplossing voor zaken die beide samenlevingen raken, zoals het belastingverdrag. Suriname zou speciale belastingvoorzieningen moeten creëren voor Surinamers die zich in Suriname willen vestigen zodat er meer euro's de Surinaamse economie binnen kan komen.

De conferentie was georganiseerd door de VSN in samenwerking met Seva Network Foundation en Stichting Eekta. De sprekers waren: Tweede Kamerlid Harry van Bommel (SP), Mahin Jankie (VSN), Radj Bhondoe (Seva), Soerin Jankie (VSN) en Dennis Lapar (Finance Suriname).

 
  1. suriname 9
  2. vsn 5
  3. surinamers 4
  4. nederland 4
  5. surinaamse 4