1. vorige
  2. volgende

Facebookpost viral waarom moet ik hier getuige van zijn


Deze foto is in minder dan 24 uur al meer dan 100.000 keer gedeeld. Maar waarom? Is het vanwege de homofobe strekking van het commentaar eronder, of zit er meer achter? Kijk goed naar de foto, er is meer te zien dan je denkt…

De Braziliaan Nelson Filipe nam de foto op een station in Rio de Janeiro. Je ziet onder meer twee vrouwen innig afscheid nemen. En het commentaar van Filipe liegt er niet om: “Ik heb geen vooroordelen, ik vind dat iedereen moet doen wat ie wil in het leven. maar ik vind het absurd dat ik getuige moet zijn van zo’n tafereel. Wat iemand privé doet, moet ie zelf weten, maar wat je in de openbaarheid doet, gaat mij wel degelijk aan. En ik weiger naar zoiets te kijken en het normaal te vinden.”

“Ik wens niemand iets kwaads toe, maar mensen moeten beschermd worden. Ze tarten sociale conventies, en dit kan gevaarlijk zijn. Als er een tragedie uit voortkomt, of nog erger, iemand gaat dood, wie geeft dan wie de schuld? Mij? Het ergste is nog het slechte voorbeeld voor kinderen. Wat gebeurt er met een kind dat dit tafereel elke dag ziet? Kinderen zullen denken dat het normaal is op de metro te wachten terwijl je op de gele lijn staat. Dus doe niet zoals die man die daar verderop staat.”

En dan wordt de Facebookpost van de Braziliaan pas duidelijk. De focus ligt namelijk niet op de twee vrouwen op de foto, maar op de man die aan de rand van het perron staat. Zijn slotcommentaar: “Blijf achter de gele lijnen staan en volg het voorbeeld van de twee vrouwen.”

De ironische manier waarop hij homofobie aanpakt, heeft Filipe duizenden comments op zijn Facebookpagina opgeleverd, meldt de Sydney Morning Herald, en een groot aantal felicitaties.(waarmaarraar.nl)

  1. foto 4
  2. filipe 3
  3. vrouwen 3
  4. staat 3
  5. commentaar 2