1. vorige
  2. volgende

Gouddelvers in de kleinschalige mijnbouw staan niet te popelen om machines aan te

PARAMARIBO - Gouddelvers in de kleinschalige mijnbouw staan niet te popelen om machines aan te schaffen die goud kunnen produceren zonder kwik te gebruiken. Zij willen eerst overtuigd worden dat ze met zulke machines ook winstgevend kunnen ondernemen. Dat blijkt uit gesprekken die de Ware Tijd voerde met goudzoekers uit onder meer Sipaliwini en Brokopondo. 

Zij kwamen zaterdag naar de mijn van Grassalco in Maripaston waar een demonstratie te zien was van een 'kwikvrije machine' die ongeveer 20.000 US dollar kost. Het werktuig haalt goud uit 'bakasanti', het afgewerkte materiaal van de kleinschalige goudwinning.

"In dit materiaal komt wel kwik voor dat is gebruikt door de goudzoekers. Daarom moet de machine ook getest worden in een gebied waar eerder helemaal geen kwik is gebruikt", zegt Steven Ceder, gouddelver van Langetabbetje.

Hij vindt het wel goed om te zien dat de machine goud produceert, maar het moet nog blijken of het winstgevend is. "Ik ga samen met andere collega's overwegen om een machine te kopen om na te gaan wat het rendement wordt. Ik zit nu niet erom te springen om meer dan één machine in één keer aan te schaffen, want straks lijd ik verlies en zit ik met de machines opgescheept", geeft Ceder aan.

De demonstratie werd georganiseerd door Stichting Ontwikkeling door Radio en Televisie in Suriname (Sorts) in samenwerking met Suriname Environmental and Mining Foundation (Semif). Ook de coöperatieve bank Godo was aanwezig. Wilma Dandel van Godo hield de goudzoekers voor dat de bank 'kwikvrije machines' kan financieren, maar dat de gouddelvers wel in staat moeten zijn om het geld terug te betalen. "Jullie moeten je bundelen, waardoor el persoon een bedrag inlegt, dat als borg kan dienen", stelde ze voor.

 
  1. machine 5
  2. machines 4
  3. goud 3
  4. kwik 3
  5. goudzoekers 3