1. vorige
  2. volgende

Hulpoproepen nieuwe bootvluchtelingen Middellandse Zee

Een vaartuig met tientallen migranten aan boord kwam bij het Griekse eiland Rhodos in de problemen. Er zijn drie doden gevallen. (Beeld: BBC) Terwijl de EU-ministers in Luxemburg bijeen zijn om de crisis van bootvluchtelingen te bespreken, zijn er nieuwe noodoproepen ontvangen van migranten boten in de Middellandse Zee. Italië en Malta zeggen dat ze bezig waren met reddingen van ten minste twee boten in nood met honderden aan boord.

De EU staat onder druk na het terugschroeven van de reddingspogingen van vorig jaar. Een buitengewone top van EU-leiders is nu aangekondigd voor donderdag. Er wordt gevreesd dat honderden migranten zondag zijn verdronken nadat hun vaartuig was gekapseisd.

De Italiaanse premier Matteo Renzi zei vanmorgen dat zijn land met Malta werkte aan de redding van ten minste twee boten in nood. Eén van de vaartuigen was een rubberboot voor de Libische kust met ongeveer 100-150 mensen aan boord. Het andere was een grotere vaartuig met 300 mensen.

De Maltese marine zei dat er een aantal nieuwe incidenten was inclusief reddingen door de Italianen buiten Libische wateren. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) heeft gezegd dat zij een noodoproep van een zinkende boot in de Middellandse Zee met ten minste 300 migranten aan boord hebben ontvangen. De beller zei dat drie boten in internationale wateren hulp nodig hadden en dat 20 mensen waren gestorven.

Maar IOM-woordvoerder Joel Millman vertelde de BBC dat de organisatie nog steeds bezig is om de gegevens te controleren en het onduidelijk is of de oproep was gerelateerd aan de Maltese en Italiaanse reddingen.
Eerder had de Griekse kustwacht gemeld dat een schip met tientallen migranten aan boord was vastgelopen op het eiland Rhodos. Tachtig vluchtelingen zijn gered en drie zijn overleden.

  1. migranten 5
  2. boord 5
  3. boten 4
  4. vaartuig 3
  5. reddingen 3