1. vorige
  2. volgende

Minister Hok: Geen duistere praktijken bij EBS gaande

Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen. Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen weerspreekt dat er duistere praktijken plaatsvinden bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS) om het bedrijf op te delen. "Zo oud als de EBS is wordt er nagedacht over om de opwekking van energie en distributie te scheiden. Dit heeft niks te maken met 'onderhandelen in kleine donkere kamers'. Bovendien is het niet haalbaar om op zeer korte termijn deze zaak te realiseren", zegt de bewindsman aan Starnieuws.

VHP-voorzitter Chan Santokhi zei op een massameeting zaterdag dat op dit moment NV's worden opgericht door de regering om EBS te splitsen. "Ze gaan in feite het bedrijf plat delen voor wat betreft de energie productie en energie levering”, zei de politicus. Santokhi zegt dat er nu voorbereidingen getroffen worden om dit recht aan diverse ‘loyale spelers” toe te kennen. Hij zei te weten dat de energiewet wordt aangepast. Het baart hem zorgen dat dit alles zo mysterieus aan toe gaat. Hij kan het niet bevatten dat er in 'kleine donkere kamers' onderhandeld wordt over strategische projecten die het hele volk regarderen.

Hok zegt dat er niks geheimzinnigs is aan deze zaak. Er zijn meerdere instanties die energie opwekken. Hij noemt onder andere Iamgold, Suralco, Staatsolie en straks ook Surgold. "Wanneer anderen voor een aantrekkelijke prijs energie opwekken, waarom zou deze niet verkocht kunnen worden aan de EBS? De distributie zal bij de EBS blijven, maar het gaat niet om een zaak die voor de verkiezingen gerealiseerd zal kunnen worden. Het gaat om een immense taak omdat alles nu geïntegreerd plaatsvindt", legt Hok uit.

De bewindsman geeft aan dat een aangepaste energiewet is gestuurd naar De Nationale Assemblee voor behandeling. Om het energiebeleid efficiënt te kunnen uitvoeren, is het nodig om opwekking en distributie te scheiden. Hok vindt het jammer dat zaken in een sfeer worden gebracht, waardoor er een verkeerd beeld gegeven wordt van de situatie.
  1. energie 6
  2. hok 5
  3. ebs 5
  4. distributie 3
  5. zaak 3