1. vorige
  2. volgende

De agrarische bedrijven van de overheid blijven voor het grootste deel onder

PARAMARIBO - De agrarische bedrijven van de overheid blijven voor het grootste deel onder beheer van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), zegt minister Suresh Algoe in gesprek metde Ware Tijd. Alleen de inactieve oliepalmbedrijven te Victoria en Phedra, beide in Brokopondo worden binnenkort officieel overgedragen aan de Investment & Development Corporation (IDCS). 

De overige zeven agrarische ondernemingen van de overheid, waaronder Stichting Machinale Landbouw (SML) te Wageningen, citrusplantage Alliance in Commewijne en garnalenbedrijf Sail, blijven voorlopig in de boezem van LVV. Israëlische investeerders zullen gefaseerd ruim veertig miljoen US dollar steken in de oude oliepalmplantages voor de productie van 6.000 ton cacao op jaarbasis en slachtkippen tot een productie van één miljoen.

"De bedoeling van de IDCS is om potentiële investeerders aan te trekken, waarbij ze goed geïnformeerd moeten worden. Vervolgens zullen wij in onderhandeling treden en de overeenkomsten tekenen met de gegadigden." LVV is naar zijn zeggen ook zelf bezig met plannen om nieuw leven in te blazen in de SML en Alliance, via het PetroCaribe-fonds van Venezuela. 

Bij de oprichting van de IDCS in 2011 was het de bedoeling dat failliete of slecht draaiende staatsbedrijven volledig in handen zouden komen van de IDCS. Het zogenaamde investeringspromotie agentschap zou vervolgens op zoek moeten gaan naar buitenlandse investeerders om de bedrijven nieuw leven in te blazen.

De overdrachten hebben nooit plaatsgevonden, aanvankelijk omdat ex-coalitiepartner Pertjajah Luhur onder leiding van Paul Somohardjo, daar een stokje voor stak. De huidige minister komt uit de gelederen van de NDP en de overdracht van de bedrijven op Brokopondo is in gang gezet. "President Desi Bouterse heeft de knoop doorgehakt waardoor de overdracht binnenkort zal worden beklonken", zei IDCS-onderdirecteur Imro Sang A Jong vorige week op een persbijeenkomst.
  1. idcs 5
  2. bedrijven 3
  3. investeerders 3
  4. lvv 3
  5. binnenkort 2