1. vorige
  2. volgende

Hindostaanse immigratie vervat in historische roman


Een eerste roman over de geschiedenis van de Hindostaanse immigratie is geschreven door Shantie Singh onder de titel ‘Vervoering’.

De schrijfster zegt het boekwerk te hebben neergepend omdat zij zoekende was naar haar roots. Het werd uiteindelijk een roman, omdat er volgens haar geen boeken in die vorm over de geschiedenis van de exodus van de Indiërs naar Suriname bestaan.

Minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling kreeg op woensdag 22 april een exemplaar van ‘Vervoering’ uit handen van Singh. “Ik heb gehoord dat de minister ook van cultuur houdt. Het was dus een mooi moment om het geschenk te doen,” zegt Singh.

Het is de bedoeling dat de boeken in de circulatie komen op de verschillende scholen. “Het boek is iets dat ik graag wilde lezen toen ik jong was. Nu worden de kinderen in de gelegenheid gesteld om te kunnen relateren met personages uit de geschiedenis.”

Voordat de boeken in circulatie gaan, houdt de auteur eerst een boekpresentatie in het Nationaal Archief op donderdag 30 april. Op de kweekschool in het district Nickerie volgt daarna ook een presentatie.

‘Vervoering’ is een familiekroniek over vier generaties van een Hindostaanse familie over drie continenten. Het verhaal start in 1912 in India. Het vervolgt in de moeilijke periode van de contract arbeid, hun leven in Suriname en uiteindelijk de migratie naar Nederland waar het verhaal in 2012 eindigt.

“Het is fictie, maar ik heb mij wel veel laten inspireren door mijn eigen familie en andere verhalen. Daaromheen zijn er dan fictieve personages gevormd,” aldus de schrijfster. Het boek is wel gebaseerd op historische feiten, waar zij extensief onderzoek naar heeft gedaan. Binnen twee en een half jaar was het eindproduct af.

Het boek is een van de vier nominaties voor de Nederlandse Literaire prijs Inktaap en wel als Caribische entree. Het boek wordt dus gelezen in Nederland, België, Suriname en Curaçao. Singh zegt zeker door te zullen gaan met schrijven. Het onderwerp zal niet veel afwijken van die van ‘Vervoering’.

Shantie Singh is bestuurskundige, alsook freelance publicist/columnist. In 2010 debuteerde zij met een kort verhaal in literair tijdschrift Armada. Sinds 2008 zijn haar opiniestukken en verhalen over de multiculturele samenleving, identiteit van jongeren, wereldsteden en hun dynamiek, emancipatie en vele andere onderwerpen die mij raken, verschenen in onder andere Trouw, Volkskrant, Contrast, Joop, Wereldjournalisten en OHM Magazine. Regelmatig staat zij ook op het podium met een spoken column of voordracht.

  1. singh 5
  2. vervoering 4
  3. boek 4
  4. geschiedenis 3
  5. zegt 3