1. vorige
  2. volgende

Haïtianen eisen met protestmars aftreden Martelly

Duizenden Haïtianen hebben in de straten van de hoofdstad Port-Au-Prince gemarcheerd en eisen het aftreden van president Michel Martelly. De politie heeft traangas gebruikt om de menigte uiteen te drijven. Er zijn geen meldingen van ernstige verwondingen.

In de afgelopen maanden is Haïti vaker het toneel geweest van anti-regeringsprotesten. Er is een groeiende woede over de hoge kosten voor levensonderhoud en aanhoudende aanklachten van uitgebreide corruptie.

Martelly die de verkiezingen in 2011 won, had gezworen om Haïti te helpen herstellen van de verwoestende aardbeving van 2010. Mediaberichten zeggen dat ongeveer 5.000 demonstranten hebben deelgenomen aan de mars. Sommigen hebben autobanden in brand gestoken en straten gebarricadeerd.

De demonstranten eisen het aftreden van Martelly en willen dat er nieuwe verkiezingen worden gehouden. Op sommige borden die de demonstranten meedroegen eisen ze dat Canada, Frankrijk en de VS “de Haïtianen helpen te ontdoen van de machthebbers.”

"We willen de verkiezingen, maar we vragen dat president Martelly en premier Laurent Lamothe eerst opstappen," citeert het persbureau AFP de voormalige senator Turneb Delpe."De mensen vertrouwen deze leiders niet om eerlijk verkiezingen te organiseren."

De voormalige popster Martelly werd in mei 2011 met 68% van de stemmen verkozen. Hij kreeg daarbij de sterke steun van jongere kiezers. Echter wordt er sinds 2012 geroepen om zijn aftreden. Martelly heeft de beschuldigingen van corruptie ontkend. Hij zegt dat zijn regering de economische en politieke problemen van Haïti aanpakt. Volgens de Wereldbank is Haïti het armste land van Zuid-Amerika en één van de armste landen in de wereld.

  1. martelly 6
  2. haiti 4
  3. verkiezingen 4
  4. eisen 3
  5. aftreden 3