1. vorige
  2. volgende

Consumentenprijzen met 3.1% gestegen binnen 1 maand

De consumentenprijzen zijn in januari ten opzichte van december vorig jaar met 3.1% gestegen. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS). De prijzen zijn opgenomen van 3 tot en met 31 januari.

"Vergelijken wij januari 2022 met januari 2021 dan zijn de consumentenprijzen gemiddeld met 61.5% gestegen", constateert het ABS. Het afgelopen jaar is afgesloten met een inflatie van 60.7%. De regering verwacht net als het Internationaal Monetair Fonds dat de inflatie dit jaar minder zal zijn, maar daar is nog niet veel van te merken.

In een jaar tijd zijn de prijzen van huisvesting, onderhoud, reparatie van woningen en nutsvoorzieningen met 121.2% gestegen. Brood en granen zijn met 83.6% de lucht in gegaan. Vis en visproducten zijn 79.5% duurder geworden. Softdrinks, sappen en water zijn 71.3% in prijs gestegen.

De consumentenprijsindex (CPI) is een maat voor de gemiddelde verandering in de prijs van een naar kwaliteit en kwantiteit vast pakket aan goederen en diensten, bestemd voor consumptieve doeleinden. Het ABS heeft circa 630 meetpunten. De prijsopnames worden verricht in Paramaribo, Wanica, Nickerie, Coronie, Saramacca, Commewijne en Para. Er worden geen opnames gedaan in de districten Marowijne, Brokopondo en Sipaliwini.

  1. januari 4
  2. jaar 4
  3. gestegen 4
  4. abs 3
  5. consumentenprijzen 2