1. vorige
  2. volgende

Wordt de Kleine Droge tijd dit jaar overgeslagen?

PARAMARIBO - “Het is een fikse korting op het aantal droge dagen tijdens de korte droge tijd waarin we nu zitten,” zegt meteoroloog Roël Oehlers. Het aantal dagen met regen is in deze kleine droge tijd véél meer. Dat zal waarschijnlijk zo blijven tot eind maart, wanneer de kleine droge tijd ten einde komt, veronderstelt de weerkundige.

De oorzaak dat er meer regen valt dan normaal is te wijten aan het verschijnsel La Niña. Deze voltrekt zich in de Stille Oceaan en heeft te maken met lagere zeewatertemperaturen in het oostelijk deel van de Stille Oceaan.

"Er bestaat een bepaald verband tussen een meer dan normaal nat seizoen voor het noordoostelijk deel van Zuid-Amerika en La Niña. Tijdens de La Niña-jaren komt de kleine droge tijd in Suriname weg te vallen of komt onderdruk te staan, terwijl de hoeveelheid ontvangen neerslag nagenoeg hetzelfde blijft."verklaart Oehlers.

Verschijnselen als wateroverlast versterkt door La Niña zullen daarmee op grote schaal terugkeren. Ook zijn door het veranderde klimaat overstromingen niet uitgesloten, zegt Oehlers. De meteoroloog hoopt dat de overheid en haar burgers hun maatregelen treffen voor de eventuele calamiteiten die veroorzaakt worden door het weer.

"Bewoners van het binnenland zullen bewust gemaakt moeten worden dat bouwen van hutten liever op hoge poten moet. Het hebben van een korjaal of een halve vat, vooral in het binnenland is geen overbodige luxe, in geval bewoners midden in de nacht worden overvallen door overstromingen", aldus Oehlers.

  1. droge 5
  2. tijd 4
  3. nina 4
  4. oehlers 3
  5. kleine 3