1. vorige
  2. volgende

Contractarbeiders Suralco vrezen ergste bij gebrek wet

Contractarbeiders bij Suralco vrezen het ergste, als nu blijkt dat er in Suriname geen enkele wet is op contractarbeid. De mededeling van de maatschappij aan de regering dat bijkans 700 banen van contractarbeiders in gevaar komen, lijkt de Algemene Werknemers Organisatie (AWO) bij de Suralco meer dan reëel zonder deze wet.

De AWO heeft intussen een uitnodiging ontvangen van de parlementaire commissie die is ingesteld om zich te buigen over de bauxietindustrie. Dit gesprek zal maandag plaatsvinden. “We hebben alle reden ons behoorlijk zorgen te maken", zegt AWO-voorzitter Murwin Leeflang aan Starnieuws. Volgens hem heeft de bond niets vernomen van de Suralco over de problemen bij de multinational. “Het lijkt mij goed dat we officieel ook van de maatschappij horen wat er gaande is en wat de positie is van de contractarbeiders.”

De AWO-voorzitter zegt dat er jarenlang is geroepen om een wet op contractarbeid. Hij wijst er op dat ex-minister Joyce Amarello-Williams wat voorwerk heeft verzet om tot deze wet te komen. “Maar na de wisseling van de regering is daar niets meer van vernomen”, zegt Leeflang. De relatie tussen de Suralco en de contractors is volgens de vakbondsleider slechts gebonden aan een memorandum of understanding tussen de partijen. Leeflang benadrukt dat het document slechts de intentie van een moment weergeeft om samen te werken.
  1. suralco 4
  2. wet 4
  3. awo 4
  4. contractarbeiders 3
  5. zegt 3