1. vorige
  2. volgende

Oud-journalist Wilfred Lionarons op 89-jarige leeftijd overleden

Oud-journalist en media-directeur Wilfred Lionarons is op 89-jarige leeftijd in Nederland overleden. Lionarons, ook wel de nestor van de Surinaamse journalistiek genoemd, studeerde Perswetenschappen in Amsterdam. Daarna werd hij in Suriname directeur van de AVROS en in 1957 directeur en later ook eigenaar van radio Rapar. In 1961 werd hij de nieuwe uitgever en tevens hoofdredacteur van het weekblad De Vrije Stem, dat later het dagblad Vrije Stem werd.

Met de krant volgt hij ‘de politiek’ kritisch en zijn kritisch geluid wordt hem door het toenmalige militaire bewind niet in dank afgenomen. Regelmatig wordt Lionarons bij de militairen ter verantwoording geroepen. In december 1982 valt abrupt het doek voor de Vrije Stem. In de nacht van 7 op 8 december worden de drukkerij en kantoren van de Vrije Stem door de militairen in brand geschoten.

In de daarop volgende nacht worden zestien prominente tegenstanders van het militaire regime opgepakt en worden allen op één na de volgende dag geëxecuteerd, onder wie vier journalisten. Ook Wilfred Lionarons blijkt op de dodenlijst te staan, maar hij is op dat moment voor een congres in de Verenigde Staten. Hij zal nooit meer naar Suriname terugkeren en vestigt zich voorgoed in Nederland. Lionarons is in Nederland nog een tijd hoofdredacteur van de Weekkrant Suriname.

Wilfred Lionarons zou op 5 mei aanstaande 90 jaar worden.

(Tekst: Kranti/Michiel van Kempen, Een geschiedenis van de Surinaamse literatuur – FOTO: Fred Vloo. De foto is genomen bij de boekpresentatie van K’ranti: dhr Wilfred Lionarons met Peter Sanches(l))

  1. lionarons 7
  2. wilfred 4
  3. vrije 4
  4. stem 4
  5. directeur 3