1. vorige
 2. volgende

Project vervanging plastic zakken met duurzamere boodschappentassen

De stichting Suriname Waste Management (SUWAMA) heeft onlangs 25 vrouwen getraind voor het vervaardigen van herbruikbare en duurzame boodschappentassen gemaakt van katoen en krantenpapier. Dit is een pilot project dat wordt uitgevoerd in het kader van het groter project ‘Replacing single use plastic commodities in the economy of Suriname’.

Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met ‘The Basel Convention Regional Centre for Training and Technology Transfer for the Caribbean (BCRC-Caribbean)’ en onder toezicht van het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu, Directoraat Milieu.

Het project richt zich op het vervangen van single use plastic producten (plastic producten die dus éénmalig gebruikt worden) in Suriname, zodat wij de plastic problematiek preventief kunnen aanpakken. Hoe minder plastic wij importeren en produceren, des te minder plasticafval er gegenereerd wordt, des te minder de plasticvervuiling.

Er is gekozen voor een preventieve aanpak, omdat de meest aanbevolen optie volgende de internationale afval hierarchie en ook omdat in Suriname minder 5% van onze plastic wordt gerecycled. De rest beland op een stortplaats of in het milieu.

De 25 getrainde vrouwen hebben hun certificaat ontvangen en de eerste pakketten om de productie van de alternatieve boodschappentassen te starten. Het is de bedoeling om in april en mei 1.800 tassen te produceren en te verkopen. Het streven is om een win-win situatie te creëren, waarbij de vrouwen de tassen produceren en hieraan verdienen.

Tegelijkertijd wordt er zo een bijdrage geleverd aan een duurzaam alternatief voor plastic zakken, een schoner milieu en uiteindelijk een leefbaarder Suriname. Gelet op het animo van dit sub project zal Stichting SUWAMA deze boodschappentassen blijven vervaardigen.

De eerste boodschappentassen zullen rond eind april op de markt aangeboden worden via Stg. SUWAMA en ook in de verschillende winkels.

 1. plastic 7
 2. project 5
 3. suriname 4
 4. boodschappentassen 4
 5. suwama 3
 1. Reacties uit de app

 2. Mou

  Eindelijk ik wacht er op ,ik wordt helemaal gek van plastic

 3. Peace and love

  Laat de regering met een wet komen dat plastic zakjes per i

  1juli verboden zijn ,bij overtreding een flinke geld boete.

  Hetis gelukt in Europa dus moet in Su ook lukken

 4. Hoprloos

  Bewust maken. Niet verbieden.

  We leven in 2022.