1. vorige
  2. volgende

Mortieren 2e Wereldoorlog gevonden in Suriname

PARAMARIBO/PARA, 10 jun – In het district Para zijn achthonderd mortieren gevonden. Dit meldt de Times of Suriname. Het betreft vermoedelijk de inhoud van een wapendepot uit de Tweede Wereldoorlog.

De mortieren zijn gevonden tijdens graafwerk in het woonressort Rijsdijk. Het graafwerk geschiedde in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Gelukkig deden zich geen calamiteiten voor. Volgens de politiecommandant van Para, Robby Ramjiawan, is de vondst gemeldt bij de politie. De bommenbrigade van het leger en het rampenteam NCCR zijn ingeschakeld. Vermoed wordt dat het gevaarlijk goed deel uitmaakte van een gelegenheidsvoorraad.

Daar zijn tientallen van aangelegd tijdens de oorlogsjaren. Aangesproken werden voorraden nooit echt. Na de oorlog zijn de meeste opgeruimd en zijn enkel kennelijk vergeten. In het Gongrijpbos is enkele jaren terug een flinke voorraad ammunitie gevonden. Evenals Rijsdijk ligt dit cultuurbos niet ver van Suriname’s enige internationale luchthaven. De ammunitie is toen onschadelijk gemaakt met hulp van buitenlandse deskundigen.

  1. gevonden 3
  2. para 2
  3. mortieren 2
  4. graafwerk 2
  5. rijsdijk 2