1. vorige
  2. volgende

Suriname heeft geen inzicht in energieprijs Suralco

PARAMARIBO, 10 jun – Er moet duidelijkheid komen in de prijs die de regering betaalt voor energie vanuit de waterkrachtcentrale te Afobakka. Dit stelt parlementariër Amzad Abdoel (NDP). De prijs stijgt elk jaar met minimaal tien miljoen dollar. Maar niemand weet hoe Suralco de kosten berekent.

Geen enkele Surinaamse autoriteit blijkt er inzicht in te hebben. Suralco heeft nu aangekondigd dat de jaarprijs opgevoerd wordt van vijftig naar honderd miljoen dollar. De tijd lijkt rijp voor een grondige bestudering van de overeenkomst tussen de staat en Suralco. “Ik denk dat we heel nuchter en bewust een besluit moeten nemen. Als deze overeenkomst niet in ons belang is, moeten we dit voorhouden aan de multinational”, zegt Abdoel tegenover de Ware Tijd.

Hij vindt niet dat Suriname “uitverkoop” moet houden van zijn natuurlijke hulpbronnen. Er wordt duidelijk dubbel verlies geleden. De fabriek van Suralco te Paranam verwerkt wel bauxiet, maar daar verdient de staat nauwelijks wat aan. “En erger, de multinational verdient aan ons”, aldus Abdoel. Dat dus door de stroomleveranties vanuit Afobakka. Bekeken moet worden of Suriname in staat is de energievoorziening voort te zetten bij een eventueel vertrek van Suralco.

  1. suralco 5
  2. abdoel 3
  3. staat 3
  4. prijs 2
  5. afobakka 2