1. vorige
  2. volgende

Zuid-Afrika: 10.000 troepen naar KwaZulu-Natal

Het Zuid-Afrikaanse leger zegt meer dan 10.000 troepen in te zetten voor hulp- en reddingsoperaties na de verwoestende overstromingen die vorige week delen van de provincie KwaZulu-Natal teisterden. Meer dan 440 mensen zijn omgekomen en het zoeken naar 63 mensen die nog steeds worden vermist, gaat door.

Sommigen van hen werden meegesleurd door gezwollen rivieren en modderstromen. De regering heeft een landelijke noodtoestand uitgeroepen.

In een toespraak tot de natie op maandagavond kondigde president Cyril Ramaphosa een reeks maatregelen aan om de getroffenen te helpen en te beginnen met de opbouw.

Ambtenaren hebben de overstromingen beschreven als een van de ergste die de provincie KwaZulu-Natal ooit hebben getroffen. De premier van KwaZulu-Natal, Sihle Zikalala, zei dat bijna 4.000 huizen werden verwoest en meer dan 8.000 beschadigd, de meeste in de kustplaats Durban en de omliggende gebieden.

Zowel de politie als het leger waren betrokken bij de zoekactie, en zondag werden nog zes lichamen geborgen, meldden lokale media.

Een vrouw in Durban, Amanda Acheampong, zei dat de lichamen van vier van haar familieleden waren geborgen in de buurt van een rivieroever, terwijl er nog zes werden vermist. "Het huis van de buren stortte eerst in, wat ertoe leidde dat ons ouderlijk huis instortte en iedereen in de rivier terechtkwam. Vier lichamen werden ontdekt langs de rivieroever - mijn zus en haar drie kleinkinderen. Het is verschrikkelijk", werd Acheampong geciteerd door de Zuidafrikaanse website News24. "We zijn nog steeds op zoek naar de overige zes. We hopen dat ze nog in leven zijn, maar in dit stadium ziet het er niet goed uit", voegde ze eraan toe.

Een andere vrouw, Lethiwe Sibiya, zei dat haar nichtje nog niet was gevonden. "Toen de modderstroom plaatsvond, werd ze weggespoeld. We weten niet waar ze is. We hebben geprobeerd de politie en hun honden te pakken te krijgen, maar tot op de dag van vandaag zijn ze niet gekomen", zei ze.

Geen schoon water of elektriciteit
In een verklaring zei de South African National Defence Force (SANDF) dat haar troepen de zoek- en reddingsoperaties zouden versterken en zouden helpen bij het vervoer van hulp aan slachtoffers.

Legerloodgieters en elektriciens zouden ook werken in gebieden die een week lang zonder water en elektriciteit zaten, voegde het eraan toe. Sommige gemeenschappen zijn volledig afgesloten, omdat wegen en bruggen zijn ingestort.

"We hebben in veel, veel gebieden geen elektriciteit", zegt Imtiaz Syed, de leider van de Active Citizens' Coalition.

Bijna 300 scholen en enkele gezondheidsfaciliteiten zijn ook beschadigd.

Zikalala zei dat mensen moesten stoppen met het bouwen van huizen langs rivieroevers. "Velen zitten nog steeds gevaarlijk aan de rand van de rivier. In werkelijkheid zou er nooit een gebouw op zo'n locatie mogen worden neergezet", zei hij.

Tijdens een bezoek aan door overstromingen getroffen gebieden vorige week zei de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa dat de regering "er alles aan zou doen" om de infrastructuur te herbouwen en alle getroffen families te helpen.

Weerdeskundigen hebben gezegd dat klimaatverandering kan bijdragen aan veranderende patronen en het frequenter maken van dergelijke extreme gebeurtenissen.

Sindsdien is de regenval afgenomen, maar de hoeveelheid regen die afgelopen maandag viel, was gelijk aan ongeveer 75% van de gemiddelde jaarlijkse neerslag in Zuid-Afrika.

Het weersysteem dat de overstromingen veroorzaakte, zag op 11 april meer dan 300 mm regen vallen over een periode van 24 uur - veel meer dan eerdere ernstige overstromingen.

In 2019 viel 165 mm in april en 108 mm in oktober 2017.
  1. overstromingen 4
  2. zuid 3
  3. week 3
  4. kwazulu 3
  5. natal 3