1. vorige
  2. volgende

Nieuw uiterlijk voor Zwarte Piet gepresenteerd

De nieuwe Zwarte Piet blijft zwart, maar mogelijk moeten het kroeshaar, de dikke rode lippen en de oorringen eraan geloven. Dat is de uitkomst van een onderzoek naar Zwarte Piet, in opdracht van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE). De uitkomsten werden dinsdagavond door directeur Ineke Strouken van het VIE gepresenteerd in het tv-programma Knevel & Van den Brink:

Strouken wilde niet van een advies spreken, maar volgens haar is de wens van Nederlanders dat de discussie over Zwarte Piet stopt en daarvoor zouden een aantal aanpassingen nodig zijn. Belangrijk is volgens haar dat Zwarte Piet een gelijkwaardige relatie heeft met Sinterklaas en dat hij zich niet bedient van “dom gepraat”.

De gevoeligste kenmerken van Zwarte Piet zijn zijn kroeshaar, de oorringen, zijn dikke rode lippen en de kleur zwart. In de variant van Zwarte Piet die het programma Knevel & Van den Brink presenteerden naar aanleiding van het onderzoek had Zwarte Piet geen gouden oorringen meer, geen dikke lippen en sluik haar. Zwarte Piet blijft donker.(Bron: NOS.nl)

  1. zwarte 8
  2. piet 8
  3. dikke 3
  4. lippen 3
  5. oorringen 3