1. vorige
  2. volgende

Rechtbank schort celstraf acteur Salman Khan op

Fans van superster Salman Khan hebben het besluit van de rechtbank verwelkomd. (Foto: AP) Een rechtbank in India heeft de gevangenisstraf tegen Bollywood superster Salman Khan opgeschort in afwachting van een hoger beroep. Khan is woensdag tot vijf jaar cel veroordeeld omdat hij een dakloze man dertien jaar geleden heeft doodgereden.

Rechter Abhay Thipsay van de Mumbai High Court heeft vrijdag geoordeeld dat het vonnis wordt opgeschort totdat het beroep is gehoord. Hij heeft ook nieuwe voorwaarden verbonden aan de vrijlating op borgtocht voor de acteur. Het hoger beroep dient naar verwachting in juli.

De verdediging van de 49-jarige filmster betoogde bij het hooggerechtshof dat de aanklacht tegen hun cliënt moet worden vernietigd. In 2002 heeft Khan met zijn voertuig ingereden op een groep dakloze mannen in een buitenwijk van Mumbai. Drie mannen raakten zwaargewond en een 38-jarige overleed aan zijn verwondingen. De acteur werd schuldig bevonden aan alle aanklachten met inbegrip van rijden onder invloed van alcohol en zonder een rijbewijs. Hij is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf, maar kwam voor twee dagen vrij op borgtocht.

Tientallen fans van Khan hadden zich vrijdag verzameld buiten zijn huis in Mumbai om de beslissing van de rechtbank te verwelkomen. "We vroegen de zegen van God dat Salman minder straf moest krijgen. Als sterren als Salman Khan naar de gevangenis worden gestuurd, dan zal er een vacuüm zijn in Bollywood, en zal er geen plezier zijn bij kijken naar films," zei Yogesh Prahlad, een fan van de acteur.

Ook Bollywoodsterren hebben verheugd gereageerd op het besluit. "Dit is zeer goed nieuws voor iedereen die met hem werkt. Het recht zal uiteraard een eigen koers nemen," merkte de toonaangevende filmmaker Anees Bazmee op. Maar veel gewone burgers klagen op social media dat het recht in gevaar wordt gebracht. In de Indiase noordelijke staat Punjab ging een groep mensen de straat op om te protesteren tegen de uitspraak. De demonstranten - veelal arme en dakloze mensen – beweren dat Khan een voorkeursbehandeling krijgt. Ze scandeerden dat de acteur direct moest worden gearresteerd.

"We protesteren tegen het besluit van de rechter om acteur Salman Khan op borgtocht vrij te laten. Verdienen de arme mensen die op straat leven in India en die geen dak boven hun hoofd hebben, het niet om te leven,” vroeg Varum Mehta, lid van de Hindu Morcha zich af. De demonstranten hebben posters van de acteur verbrand en eisten dat hij wordt gestraft voor het doden van een man die op straat lag.

  1. khan 8
  2. acteur 6
  3. salman 5
  4. besluit 3
  5. rechtbank 3