1. vorige
  2. volgende

De Guyanese Kiescommissie heeft voorlopige uitslagen van de maandag in Guyana

MATOURY - De Guyanese Kiescommissie heeft voorlopige uitslagen van de maandag in Guyana gehouden algemene en regionale verkiezingen aangehouden. De voorlopige resultaten zouden rond 11 uur ’s avonds plaatselijke tijd worden bekendgemaakt, maar de commissie zag zich volgens voorzitter Steve Surudjbally, dit aan te houden omdat zich ongeregeldheden in en rondom de hoofdstad Guyana hadden voorgedaan. 

Onder andere werden politieagenten gehinderd met het wegbrengen van processen-verbaal en stembussen bij verschillende stemlokalen. "Er heerst op dit moment een sfeer die niet bevorderlijk is voor het veilig afvoeren van de stembussen ", zei Surudjbally maandagavond laat aan journalisten.

Bij een aantal stembureaus hielden zich grote aantallen kiezers op die uit vrees voor stembusfraude weigerden te vertrekken. "We gaan pas weg wanneer de stembussen door de politie zijn weggebracht", zei een vrouw. Volgens Keith Lowenfield, voorzitter van het Centraal Hoofdstembureau, hinderde de aanwezigheid van zoveel mensen een vlotte afvoer van de stembussen en processen-verbaal.

Vanuit Georgetown meldt een journalist aan de Ware Tijd dat zich in Sophia maandagavond ongeregeldheden hebben voorgedaan. In de omgeving van een stembureau zijn enkele auto's vernield. Ook werd gedreigd een huis in brand te zullen steken, omdat de mensen in die buurt vermoeden dat daarin een nep-stembureau was ondergebracht. De oproerpolitie schoot met rubberen kogels om woedende mensen op afstand te houden. De mensen eisten dat de stembussen in de woning tevoorschijn werden gehaald.

Een brandweerwagen die ter plekke arriveerde om de brande auto's te blussen werd aangevallen  waarna de brandweerlieden zich terugtrokken. De bluswagen werd met stenen bekogeld waardoor de voorruit kapot ging. PPP/Civic-propagandist Joseph Hamilton die samen met andere partijgenoten in het huis waren, ontkende dat het een nep-stembureau was. Hij verklaarde dat het de woning van een partijaanhanger is, dat vaker tijdens verkiezingen is gebruikt. Er waren volgens hem geen stembussen in de woning.
  1. stembussen 6
  2. mensen 4
  3. stembureau 3
  4. woning 3
  5. voorlopige 2