1. vorige
  2. volgende

Legermuseum weerspiegelt bewogen geschiedenis

President Desi Bouterse bekijkt foto's van de bevelhebbers. (Beeld: René Gompers)

“De motoren liggen stil. De kanonnen en mitrailleurs zwijgen. Maar in hun glorietijd zijn ze samen met de mannen onbevreesd de vijand tegemoet gegaan”, haalt legerbevelhebber, brigade generaal, Ronni Benschop aan. “Maar zoals een fenix uit de as herrijst, zo zal het materieel dat meestal in vergetelheid geraakt, met dit museum in glorie worden hersteld.” De deuren van het Surinaams Legermuseum zijn dinsdag officieel geopend.

Minister van Defensie Lamuré Latour, geeft aan lang uitgekeken te hebben naar dit moment. De bewindsman deelt mee dat het opzetten van het museum niet makkelijk was. De meeste instanties die zijn aangedaan om het project te financieren hebben niet meegewerkt, vult Benschop aan. Het leger beschikte over slechts SRD 37.000. Offertes gaven aan dat alleen de bouw ruim SRD 1.4 miljoen zou kosten. “We hebben op een gegeven moment de knoop doorgehakt en zijn begonnen. Het gebouw is door manschappen opgezet”, deelt Benschop trots mee. Uiteindelijk is er hulp gekomen van enkele bedrijven. Het project heeft inclusief de inrichting ruim SRD 850.000 gekost.

President Desi Bouterse is onder de indruk van het museum. Hij kondigde eerder aan niet lang te zullen blijven op de ceremonie “gezien de tijd waarin we leven”. Uiteindelijk heeft hij elk stuk in het museum bezichtigd. Het museum vertelt de geschiedenis van het Surinaamse leger. Sommige attributen die zijn uitgestald, dateren van ver voor de onafhankelijkheid. Foto's van de Troepenmacht in Suriname (Tris), oude kanonnen en geweren maken deel uit van de permanente expositie. Bouterse is zelf een belangrijk deel van de militaire historie en is opgenomen in het rijtje van revolutionaire leiders zoals Simon Bolivar, Fidel Castro en Hugo Chaves.

Rondom het gebouw staan enkele oude pantserwagens. Het museum is voorzien van een uitgebreide bibliotheek en computers. Oude schriften met stambomen van militairen die in Tris gediend hadden zijn ook beschikbaar.
Volgens het staatshoofd is het heel erg belangrijk dat de geschiedenis van de krijgsmacht wordt vastgelegd. "Dit is niet alleen goed om te weten waar je staat, maar ook om te weten waar men in de toekomst naar toe wil".
Het museum is toegankelijk voor iedereen. Studenten die voor hun studie informatie nodig hebben, zullen in de gelegenheid worden gesteld hiervan gebruik te maken. Het museum is vanaf maandag 18 mei van 8:00 uur tot 14:00 uur open voor publiek.

Vanessa Wijnhardt
  1. museum 8
  2. bouterse 3
  3. benschop 3
  4. srd 3
  5. oude 3