1. vorige
  2. volgende

Keti Koti weer groots gevierd

Na twee jaar mochten burgers weer hun leuke kleding showen tijdens Keti Koti. De samenleving heeft zich gisteren kunnen uitleven op de verschillende plekken binnen en rond Paramaribo. In de Palmentuin was er zelf een cultureel optreden van een buitenlandse culturele organisatie. Er is gisteren ook door NAKS een Prodo Waka georganiseerd.

Een belangrijke boodschap, die Clifton Braam, Public Relations officer van NAKS, heeft doorgegeven is dat “wij onze jongeren de waarde en acceptatie van de Afro-Surinaamse cultuur blijven meegeven.”

Het is van belang dat wij de geschiedenis niet vergeten. "Wij zijn vrij, maar laten wij onze vrijheid te allen tijden positief benutten. Ook is het belangrijk om de kinderen te leren wat het belang is van het dragen van onze kleding," zegt Braam. Jongeren moeten van jongs af aangeleerd worden wat de diverse kledingstijlen inhouden. Door deze kennis over te dragen kunnen zij meer waardering opbrengen voor het cultureel erfgoed als Afro-Surinamers.

Danielle Wijnstein-Dompig verkoopt al ruim drie jaar zelfgemaakte angisa’s voor personen, die dat graag willen aandoen op een dag zoals 1 juli. Zij geeft verder aan, dat minder personen angisa’s bij haar hebben gekocht dit jaar. Het zijn ook meer personen van ouder dan twintig jaar die zo’n angisa willen aandoen.

Volgens Wijnstein zijn jongeren niet echt geïnteresseerd in de angisa. Ondanks deze ontwikkelingen zien we ook weer andere jongeren die het liefst een kimona aandoen in plaats van een koto. Het ligt aan de vorige generatie om de kennis over de verschillende klederdrachten weer over te dragen aan onze jongeren. De verschillende angisa-soorten moeten ook aangeleerd worden, zodat jongeren een bewuste keuze maken bij het dragen van een angisa.

  1. jongeren 6
  2. jaar 4
  3. dragen 4
  4. angisa 4
  5. personen 3