1. vorige
  2. volgende

Meer erkenning nodig voor de koto

De koto wordt voor speciale evenementen gedragen, maar het is niet meer zoals hoe dat vroeger gebeurde. Jurgen Joval maakt al jaren koto’s voor verschillende gelegenheden. Volgens Joval en zijn collega Elionora Terbeek kan een koto binnen een dag af zijn. Terbeek geeft aan, dat zij binnen een dag haar feryar oso koto heeft kunnen vervaardigen.

Zij begon vijf jaar geleden met het maken van haar eigen koto’s en is sindsdien nooit meer gestopt. De koto-ontwerpster had nooit gedacht, dat zij zover zou komen met het maken van koto’s. Haar specialiteiten zijn bakken en koken. Difrinti Koto ala Lisa, zoals zij ook bekend staat is van alle markten thuis. Volgens Terbeek is geen enkele bestelling die zij heeft ontvangen een uitdaging geweest, zo ook niet voor Joval.

Joval heeft twee koto’s staan in het Tropenmuseum in Nederland. Voor hij zijn koto’s in het museum had gekregen, moest hij een sollicitatiegesprek voeren waarvan hij dacht: “wat is dit nou, alleen voor een koto?” Joval geeft aan dat door de COVID-19-pandemie het museum gesloten was en nu weer volledig is opengesteld voor het publiek.

Hij had altijd als droom om een van zijn koto’s te krijgen in een museum en het is hem eindelijk gelukt. Het was een proces van ongeveer twee jaar, voordat zijn koto geaccepteerd werd in het museum. Hij hoopt dat er nog veel meer koto’s in andere musea in de wereld terecht zullen komen. Suriname heeft heel veel te tonen aan de rest van de wereld.

Beide ontwerpers hopen dat de koto meer erkenning krijgt in Suriname en de rest van de wereld. De koto hoeft niet iedere dag gedragen te worden, maar wanneer dat zo is dient dit met respect te gebeuren.

  1. koto 9
  2. kotos 7
  3. joval 5
  4. museum 4
  5. terbeek 3