1. vorige
  2. volgende

Congres Wong Jawa wijst op voorwaarden voor nationale ontwikkeling

PARAMARIBO — Vijf belangrijke conclusies zijn er getrokken uit het congres Wong Jawa donderdagavond in Utopia. Die zijn het versterken van het sociaal kapitaal van de Javanen via religie. Continuïteit van de cultuur. Javanen zijn harde werkers en perfectionisten. Er is potentie om hoger op te komen in de ondernemingswereld en verdeeldheid kan belemmerend werken op het realiseren van de Javaanse visie. Het thema was: ‘Wong Jawa, als voorwaarde voor nationale ontwikkeling, Visie 2050’.

De voorzitter van het platform activiteiten Javaans Nieuwjaar, Nasier Eskak, zegt dat er een evaluatie volgt om de conclusies uit te diepen. Hij blikt tevreden terug op de avond die ook live op de televisie is uitgezonden. “De mensen hebben goed gehoor gegeven aan de uitnodiging. De inleiders hebben zich allemaal ook goed gekweten van hun taak.”

“Het congres is de voorloper op de viering van het javaans nieuwjaar op 31 juli. Gelijk daarna volgt de herdenking van de javaanse immigratie op 9 augustus”

Eskak: “Ik denk dat het publiek en de panelleden het thema wel hebben begrepen. De Javaan als uitgangspunt wil zeggen dat je een schakel bent in het geheel. Maar die schakel moet ook voldoen aan een aantal criteria. En welke die moeten zijn proberen wij middels dit congres te definieren.”

Zelf heeft hij een inleiding gegeven over de Surinaamse Javanen en de integratie. Stanley Soeropawiro gaf een uiteenzetting over de religie onder de Javanen. Sapto Sopawiro deed een presentatie over de Javaanse tradities. Soetjipto Kromosetiko had het over met pencak silat, de sport waarmee de Javaan naar Suriname is gekomen.

Javanen in de financiële wereld was het onderwerp van Maureen Badjoeri, terwijl Marciano Dasai aansluitend het ondernemersschap onder de Javanen onder de loep nam. Ter asluiting hebben Stanley Sidoel en Paul Somohardjo respectievelijk kunst en politiek uitgebereidt belicht. Het congres is de voorloper op de viering van het Javaans Nieuwjaar op 31 juli. Gelijk daarna volgt de herdenking van de Javaanse immigratie op 9 augustus. En in december hoopt Eskak een workshop te organiseren om de hoofdpunten die donderdagavond zijn besproken verder uit te diepen.

  1. javanen 5
  2. congres 4
  3. javaanse 4
  4. javaans 3
  5. nieuwjaar 3