1. vorige
  2. volgende

VN-baas Guterres: Suriname hoop voor de wereld

Tekst en beeldIvan CairoPARAMARIBO

PARAMARIBO — Secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), António Guterres, is geen supporter van het in ontwikkeling brengen van oliereserves, omdat verbranding van olie schadelijke gevolgen heeft voor milieu en klimaat. Hij zegt echter begrip te hebben waarom landen als Suriname die over deze hulpbronnen beschikken dit wel wensen te benutten. Toch maant hij tot “maximale terughoudendheid en maximale voorzichtigheid” bij het exploiteren van deze hulpbronnen.

Guterres betreurt dat de grote rijke landen van de wereld ongeveer 80 procent aan de uitstoot van broeikasgassen bijdragen, maar het juist kleine landen als Suriname zijn waarvan hun bijdrage aan de uitstoot te verwaarlozen is, het grootste slachtoffer worden. De acties die Suriname onderneemt om de gevolgen van klimaatverandering zoals zeespiegelstijging en overstromingen, en maatregelen om zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden, geven volgens de VN-chef weer hoop aan de wereld.

“Dit is schandalig en beschamend. Het is wereldwijde zelfmoord in slow motion”

“Wat ik hier in Suriname heb gezien, geeft me hoop en inspiratie, maar wat we over de hele wereld zien, is reden tot diepe shock en woede. Ongebreidelde ontbossing en toenemende klimaateffecten zorgen voor toenemende bosbranden en droogte. Dit is schandalig en beschamend en het is wereldwijde zelfmoord in slow motion”, aldus de secretaris-generaal. Hij zal de 43ste reguliere vergadering van Caricom-leiders die vandaag begint bijwonen en enkele brandende vraagstukken met de hen bespreken.

Suriname wordt met ongeveer 94 procent bosbedekking van zijn landoppervlak beschouwd als een wereldleider in het behoud van biodiversiteit. Het wordt beschouwd als een CO2-negatief land, omdat de regenwouden meer uitstoot absorberen dan het land uitstoot. “Regenwouden zijn een kostbaar geschenk aan de mensheid. Daarom wil ik vanaf hier in Suriname een boodschap naar de wereld sturen: we moeten het geschenk van regenwouden eren en behouden, want dit is geen geschenk dat zal blijven geven”, zei Guterres tijdens een gezamenlijke persconferentie met president Chandrikapersad Santokhi in het Presidentieel Paleis.

De secretaris-generaal gaf ook een grimmige waarschuwing: “Als we de omvang van vernietiging in de regenwouden van de wereld in aanmerking nemen, bijten we niet alleen in de hand die ons voedt – we scheuren hem aan flarden. Dit is schandalig en beschamend. Het is wereldwijde zelfmoord in slow motion”, zei hij. Guterres voegde eraan toe dat een dergelijke vernietiging een wereldwijde wake-up call zou moeten zijn om de longen van de aarde te redden te redden.

Eerlijker financieel systeem

President Santokhi benadrukte de kwetsbaarheid van Suriname voor de gevolgen van zeespiegelstijging en overstromingen. Maar ook andere Caribische landen kampen met deze problemen. Hij riep wereldleiders op om op een zinvolle manier oplossingen voor klimaatverandering na te streven, inclusief financiering en een eerlijker financieel systeem. Suriname zal betaald moeten worden omdat het met zijn bosbedekking als ‘carbon sink’ van de wereld fungeert en zo een bijdrage levert aan het matigen van de gevolgen van klimaatverandering. Aan secretaris-generaal Guterres is gevraagd zich in te spannen opdat dergelijke financiering makkelijk toegankelijk wordt.

Guterres bezocht zaterdag Weg naar Zee waar erosie een negatieve impact heeft op de kust en nieuwe mangroveaanplanten worden aangelegd om dat tegen te gaan. Sinds 2016 ondersteunt de VN de inspanningen van Suriname om het behoud, natuurlijk herstel en herstel van mangroven te vergroten. Een dergelijk project, geleid door professor Siewnath Naipal van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, installeert sedimentvang structuren langs de kust en installaties om de schade te herstellen. Tijdens het oriëntatiebezoek heeft Guterres ook een mangroveboom geplant.

“Op de natuur gebaseerde oplossingen – zoals het behoud van mangrove, regenwouden en andere essentiële ecosystemen – zijn van vitaal belang. De wereld heeft meer van dergelijke initiatieven nodig,” zei hij tegen de pers. Mangrovebossen spelen een essentiële rol in de strijd tegen klimaatverandering, omdat ze enorme hoeveelheden koolstof kunnen vastleggen en opslaan in hun wortels en zelfs in de bodem waarin ze groeien.

  1. suriname 9
  2. wereld 6
  3. guterres 5
  4. regenwouden 5
  5. secretaris 4