1. vorige
  2. volgende

Herstart Bergendal Amazonia Wellness Resort

Een eigen keuken bij het zwembad met bar, de canopyzipline opnieuw aanleggen, een wellnesscenter en het ‘catch and release’ van vissen. Het nieuwe managementteam van Bergendal Amazonia Wellness Resort staat te popelen om de projecten af te krijgen vóór januari 2022. Een ding staat vast: het oord moet weer schitteren als van ouds.

Tekst Sharon Singh Beeld Jean-Pierre Veira

Een bezoek aan het Bergendal-gebied is zuurstof opsnuiven in de puurste vorm door de bosrijke omgeving, maar dan omgeven door luxe en comfort. Het recreatieoord kenmerkt zich door de exotische ligging langs de Surinamerivier en tegelijkertijd bevindt het zich midden in een oerwoud. Bezoekers kunnen er midden op de dag wild tegenkomen, nou ja, een konijn dan. De lodges met gerieflijke bedden en tafelmeubilair zijn aan de rivierzijde gebouwd en andere zijn ontworpen als luxe boomhutten. Er is een pier waar het heerlijk toeven is nabij het water. Ontbijten en dineren ter plekke kan ook. Niets staat een goede nachtrust in de weg. Alleen een gym ontbreekt.

Opstarten

Bergendal bestaat al dertien jaar, maar maakt na anderhalf jaar gesloten te zijn geweest een herstart. “De kwaliteitservaringen van weleer willen we gasten weer doen herleven”, vertelt de 69-jarige Jean-Claude Rozanes, director of operations. Hij is vanwege zijn expertise in deze branche door Kersten Hospitality aangetrokken om het resort weer op rails te krijgen. Dat is volgens hem geen moeilijke klus, maar vergt wel enige tijd om alles te herstellen.

Activiteiten zoals de boottours en het kajakken zijn nog altijd mogelijk. De canopyzipline moet een volledige onderhoudsbeurt krijgen, voordat ze als veilig wordt verklaard. Het ‘infinity’ zwembad wordt nog aantrekkelijker gemaakt. Door het ontwerp lijkt het in de rivier te eindigen, oneindig dus. Daar komen een nieuw restaurant en een grill house bij.

Voor hengelsporters is er een extra activiteit: ‘catch and release’, vangen en weer loslaten. Daar komt veel logistieke organisatie bij kijken, want deze hengelaars komen niet om te chillen; alles moet in orde zijn. “Met de uitbreiding van andere diensten zijn we nog bezig”, vertelt Rozanes. Over een exacte streefdatum durft hij daarom geen uitspraken te doen. Het wellnesscentrum zal wel eerder af zijn, geeft hij mee.

Het verschil met vroeger zal zijn dat mensen met ruime internationale ervaring de gasten zullen bedienen. “Niet alleen de trouwe gasten willen we weer verwelkomen, maar ook nieuwe.” Binnenkort komen er dagpasjes voor bezoekers die niet willen overnachten, maar toch een dagje willen genieten van natuur, entertainment, wit zand en zwembad. “Maar het allerbelangrijkste nu is het opstarten.”

Ervaring

Rozanes zit ruim 42 jaar in het hospitality en hotelwezen. “Mijn ouders hadden tot de Tweede Wereldoorlog een hotel in Frankrijk. De Duitsers zijn het land binnengevallen en Frankrijk gaf zich over. Veel mensen, ook mijn ouders, zijn hun bezittingen kwijtgeraakt”.

Zijn ouders emigreerden in 1955 naar Zuid-Amerika. “Ik ben geboren en getogen in Venezuela. Als achtjarige was ik al in de keuken te vinden. Na de muloschool ging ik werken bij het Intercontinental Hotel en ik eindigde bij Hilton International.” De hospitalitybranche zit dus diep in zijn DNA. Zo was een oom, lang geleden, één van de chef-koks van koning Louis XVI en een andere was eigenaar van een Frans restaurant.

Rozanes heeft wereldwijd gewerkt: Colombia, Brazilië, het Midden-Oosten en Europa. Hij mag de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, maar hij is fit en achterover leunen zit er niet in voor hem. In 2019 werd hij door Courtyard by Marriott Paramaribo uitgenodigd om kennis van het personeel te upgraden. “Dat is niet nieuw in de hotelindustrie”, legt hij uit.

Een jaar geleden is hij door Kersten Hospitality uitgenodigd voor een verblijf in Hotel Krasnapolsky, waar hij zijn inzicht kon delen met de directie. “Ik moest terugkomen, maar het was de periode toen Covid-19 ernstig om zich heen greep en ik beloofde te komen als het virus naar beheersbare proporties was teruggebracht.”

Internationaal

In juli werd hij door Interamerican Promo Hotels Incorporated, wereldwijd actief op dit gebied, benaderd en besloot hij naar Suriname te komen. Al drie maanden is hij bezig de dienstverlening te Bergendal aan te passen naar internationale standaarden. Dat behelst de organisatie, het aanbieden van diensten en het culinaire gedeelte.

Wat het laatste betreft, is het restaurant een bleke weerspiegeling van wat het was. Vroeger werden bij Bergendal de eerste culinaire events van internationale allure georganiseerd. Chefs uit Aruba, Curaçao en Sint Maarten streden in de Iron Chef Battle. Het accent lag toen op ‘The Flavors of the Amazon’.

`Het huidige menu verschilt hemelsbreed met dat heerlijke eten van vroeger. Rozanes zal het dan ook vervangen, maar op dit moment is het niet mogelijk, gelet op het geringe aantal bezoekers, waarmee de kosten voor een nieuw menu niet gedekt zouden kunnen worden. Hiervoor valt wat te zeggen, maar een awara-ijs of een podosiri-sorbet is toch op zijn minst wat je zou verwachten. Volgens Rozanes moet het menu een weerspiegeling zijn van de samenleving en van de internationale keuken.

Dankdienst

Op 20 december viert het oord zijn dertienjarig bestaan. “Het is geen bigi yari, maar we zullen samen met het personeel een dankdienst hebben en genieten van een hapje en drankje”, onthult Abigail Moor. Zij is assistent operations manager en is vanaf de start bij het resort.

Moor gaat in op het onderscheid tussen dit resort en de rest. “Waar Bergendal zich in onderscheidt, is de ligging van de lodges, waardoor wij op de behoeften van veel segmenten kunnen inspelen. Als je nou zoekt naar sereniteit, avontuur of gezelligheid met de familie, je komt aan je trekken en loopt elkaar niet voor de voeten.” Uiteraard is er ook wifi beschikbaar.

Alle recreatieoorden moesten sluiten door de uitbraak van Covid-19, ook Bergendal. De laatste gasten checkten in maart 2020 uit. Een grote meevaller is dat in juni 2020 Kersten Hospitality een business-to-business overeenkomst sloot met Rosebel Gold Mines. Die huurde het resort voor een jaar. “Conform onze planning hebben we weer in augustus 2020 het resort opengesteld voor het publiek, omdat de vraag groot was voor ontspanning en de grenzen nog niet geheel waren opengesteld”

Maar makkelijk is het niet, zegt Moor. “We leven in tijden van onzekerheid. Elke keer als we denken dat we weer kunnen opstarten, dient zich één of andere variant van het virus aan.” De leiding heeft daarom besloten gefaseerd open te gaan en om simultaan te werken aan onderhoud en upgrading. “Voor de toerismebranche is het net als een band verwisselen van een rijdend voertuig.”

Het personeel is gemotiveerd en dat is volgens haar een plus. Toch is er ergens bezorgdheid. “De prijsontwikkeling van grondstoffen en transport hebben impact op de vraagprijs van onze diensten.”.-.

  1. bergendal 6
  2. resort 5
  3. jaar 5
  4. komen 5
  5. gasten 4