1. vorige
  2. volgende

Voorbeschouwing: Brazilië vs Kroatië

Over enkele uren wordt de bal aan het rollen gebracht op het grootste voetbalevenement ter wereld. Velen hebben reikhalzend uitgekeken naar deze dag en hebben allerlei voorbereidingen getroffen om de komende weken ten volle te kunnen genieten van dit voetbalspektakel. Gastland Brazilië neemt het in de openingswedstrijd op tegen Kroatië.

Geschiedenis
Brazilië heeft deze prestigieuze cup reeds vijfmaal gewonnen en beschikt al generaties lang over begaafde voetballers. Van Edson Arantes do Nascimento (Pelé) die deze cup maar liefst driemaal won, Romário de Souza Faria (Romário) die eenmaal won tot Ronaldo Luis Nazário de Lima (Ronaldo) die de titel tweemaal pakte.
Kroatië heeft weliswaar nooit een titel gepakt, maar heeft wel mooie tijden beleefd met de aanvaller Davor Suker. Suker was een gevreesde spits die vaak verassende doelpunten maakte en in de editie van 1998 in Frankrijk, zijn land hielp aan de derde plek, hoogste notering ooit voor Kroatië op een WK.

Wat we kunnen verwachten
Brazilië heeft ook ditmaal een elftal vol sterspelers met Neymar da Silva Santos Júnior (Neymar) als absolute uitschieter. Velen verwachten van Neymar dat hij Brazilië de cup kan bezorgen. De eerlijkheid gebied mij echter om erop te wijzen dat hij de torenhoge verwachtingen bij Barcelona niet waar heeft kunnen maken. Daarnaast hebben de 'gele kanaries' niet kunnen overtuigen in de laatste twee oefeninterlands tegen Panama en Servië. Het mooie combinatiespel dat we van Brazilië gewend zijn, is tot nog toe uitgebleven.

Kroatië heeft niet zoveel sterspelers, maar klinkende namen als Luka Modric en Ivan Rakitic, mogen we zeker niet over het hoofd zien. Beide spelers komen uit in de Spaanse competitie en hebben hun waarde bewezen bij hun respectieve clubs. Van Luka Modric is bekend dat hij van ver buiten het strafschopgebied verrassend hard met een uiterste precisie kan uithalen en ook zijn venijnige diepe passen zijn niet onopgemerkt gebleven. Alle ingrediënten voor een aantrekkelijke openingskraker zijn dus aanwezig.

Lukt het aan Neymar om zijn team op sleeptouw te nemen of zullen Luka Modric cum suis voor de eerste verrassing zorgen? Wie zal het zeggen...

Mireille Hoepel
  1. brazilie 5
  2. kroatie 4
  3. neymar 4
  4. cup 3
  5. luka 3