1. vorige
  2. volgende

Graafmachines Surzwam bewijzen nut in nieuwe opzet

Het district Wanica heeft in navolging van Nickerie twee graafmachines ter beschikking gehad. Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zegt dat de machines bedoeld zijn om direct in te spelen op de noden van de samenleving.

“We willen calamiteiten voorkomen en tegelijkertijd kostenbesparend bezig zijn,” zegt de bewindsman aan Starnieuws. Het is geenszins de bedoeling om het parastataal bedrijf NV Suriname Zwaar Materiaal (Surzwam) te ontmantelen. “Ik wil dat geen enkel parastataal bedrijf verlies lijdt, maar ze moeten ook zelfstandig kunnen functioneren.” De graafmachines die ter beschikking worden gesteld, zijn van Surzwam. Wat er gebeurd is dat er nu alleen een vergoeding voor de operationele kosten wordt gevraagd, voor brandstof en afschrijving. Hiermee worden duizenden dollars bespaard, zegt minister Algoe. Bij uitbesteding van deze graaf-en opschoningswerkzaamheden zouden particuliere bedrijven ook winstmarges opbrengen. Surzwam draait met deze werkwijze absoluut niet op verlies, benadrukt de LVV-minister. “Er wordt gewerkt volgens een gereduceerd tarief.”

De graafmachines worden in samenspraak met de verschillende districtscommissarissen ter beschikking gesteld. Afhankelijk van de behoefte en de noden van de samenleving, wordt ingespeeld. “We hebben als ministerie deze stap ondernomen om zo de tertiaire en secundaire lozingen continu te onderhouden, waardoor de districten geen last hebben van onder water gelopen gebieden,” legt minister Algoe zijn strategie uit. Binnenkort zal het district Para aan de beurt zijn om een graafmachine ter beschikking te krijgen voor zijn ontwaterings- en opschoningswerkzaamheden.

“Het gaat erom dat we efficiënter werken en met de kleine begroting van het ministerie toch proberen alle lopende zaken uit te voeren,” zegt de bewindsman. “Waar we kunnen moeten we geld besparen en de besparingen gebruiken voor andere projecten.” In Nickerie is deze manier van werken met de graafmachines goed ontvangen. De machines zijn gelijk na de ontvangst ingezet.

  1. graafmachines 4
  2. beschikking 4
  3. minister 4
  4. zegt 4
  5. algoe 3