1. vorige
  2. volgende

Voorbeschouwing wedstrijden van vandaag

Vandaag is het dag 2 van het WK. Er staan maar liefst drie wedstrijden op het programma. Mexico neemt het op tegen Kameroen, Nederland treft Spanje en Chili heeft een krachtmeting met Australië.

Mexico vs Kameroen
Kameroen moest bij de vorige editie van dit evenement al heel gauw de koffers pakken. Het land van de bekende Samuel Eto'o en Benoit Assou- Ekotto kwam niet verder dan de groepsfase. Hoewel het land door de jaren heen heel wat befaamde voetballers heeft voortgebracht, blijft het na de gloriejaren van Roger Milla, ondermaats presteren. De perikelen met de lokale voetbalbond zijn vermoedelijk hier de oorzaak van. Ook voor de aanvang van dit WK lagen de spelers overhoop met de bond en werd het vertrek naar Brazilië zelfs voor een dag geboycot. Daarnaast zou ook de onderlinge afgunst een sta in de weg zijn voor het succes. Indien het de spelers lukt om zich volledig te concentreren op het spel en als eenheid te opereren, heeft dit land de potentie om een goed toernooi af te werken.

Het Mexicaanse voetbal is de afgelopen jaren in een neerwaartse spiraal terechtgekomen. Sedert de bond een aantal spelers een disciplinaire straf had opgelegd, worstelt het team om zijn vorm te herkrijgen. In de aanloop naar het WK heeft de bond in een tijdspanne van zes weken een recordaantal van vier bondscoaches aangesteld. Het land plaatste zich ternauwernood via play-offs voor de eindronde. Met spelers zoals Javier Hernandez (Chicarito) en Giovani dos Santos heeft het land wel een gevreesde voorhoede.

Het belooft een gelijkopgaande strijd te worden met een licht overwicht voor Mexico, dat gedrevener is in de aanval.

Spanje vs Nederland
Voor menigeen is de herhaling van de WK-finale 2010 de interessantste ontmoeting voor vandaag. Na de goede prestatie op het mondiaal toernooi in 2010, werd Oranje op beschamende wijze in de algemene ronde van het EK uitgeschakeld. Het team heeft sindsdien een metamorfose ondergaan. Zo werd de bondscoach vervangen en maakten enkele jongelingen hun opwachting. De selectie heeft een goede kwalificatiereeks achter de rug, maar de echte test zal vandaag komen wanneer het aantreedt tegen regerend kampioen Spanje. Arjen Robben en Robin van Persie zullen de kar moeten trekken voor Oranje.

Spanje heeft de afgelopen grote toernooien gedomineerd. De Spanjaarden wonnen twee EK's en het WK. Echter ging het land in de Confederations Cup roemloos ten onder tegen Brazilië. Het zal spoedig blijken of dat een teken aan de wand was of als Spanje nog steeds een degelijke ploeg heeft. In ieder geval ontbreekt het aan Spaanse zijde niet aan kwaliteit. De spelers zitten bij de topclubs van Europa dus hoeven ze niet meer aangeprezen te worden.

Uitgaande van de statistieken zal Oranje een moeilijke avond tegemoet gaan, maar spelers gaan op een WK tot het uiterste dus moeten we afwachten.
Zal Nederland zich revancheren of zal de Spaanse dominantie voortduren?

Chili vs Australië
De laatste wedstrijd voor vandaag is theoretisch gezien een meevaller voor Chili. Over deze wedstrijd kunnen we kort zijn. Spelers als Alexis Sanchez en Jean Beausejour zullen de Australische defensie een nachtmerrie bezorgen. Het is niet zo zeer de vraag of Chili zal winnen, maar met welke score het team de wedstrijd in zijn voordeel zal beslissen. De coach doet er goed aan om sterspeler Arturo Vidal nog wat meer rust te gunnen, zodat hij er kan staan tegen Nederland en Spanje, wanneer het team hem harder nodig heeft.

Mireille Hoepel
  1. spelers 7
  2. spanje 6
  3. land 6
  4. vandaag 4
  5. nederland 4