1. vorige
  2. volgende

Beving in Zuidwest-China doodt 46 mensen

Minstens 46 mensen zijn gedood bij een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter die maandag de zuidwestelijke provincie Sichuan in China schokte, aardverschuivingen veroorzaakte en gebouwen deed schudden in de provinciehoofdstad Chengdu, waarvan de 21 miljoen inwoners al onder een COVID-19-lockdown zijn. Bij de beving zijn ook 16 mensen vermist.

De aardbeving trof kort na het middaguur een bergachtig gebied in de provincie Luding, zei het China Earthquake Networks Center.

Sichuan, dat aan de rand van het Tibetaanse plateau ligt waar tektonische platen samenkomen, wordt regelmatig getroffen door aardbevingen. Bij twee bevingen in juni kwamen zeker vier mensen om het leven. Het dodental steeg tot 46 en 16 vermisten, terwijl de zoektocht naar mensen die vastzitten maandagavond voortduurde, zei de staatsomroep CCTV.

Eerder hadden de autoriteiten 7 doden gemeld in de provincie Luding en nog eens 14 in de naburige provincie Shimian in het zuiden. Drie van de doden waren arbeiders in het Hailuogou Scenic Area, een gletsjer- en bosnatuurreservaat.

Naast de doden meldden de autoriteiten dat er stenen en aarde van de berghellingen vielen, wat schade aan huizen en stroomonderbrekingen veroorzaakte, aldus CCTV. Een aardverschuiving blokkeerde een landelijke snelweg en liet die bezaaid met stenen achter, zei het ministerie van Noodhulp.

Gebouwen schudden in Chengdu, 200 kilometer verwijderd van het epicentrum. Inwoner Jiang Danli zei dat ze zich vijf minuten lang verstopte onder een bureau in haar appartement op de 31e verdieping. Veel van haar buren renden naar beneden, op hun hoede voor naschokken.

"In juni was er een sterke aardbeving, maar die was niet erg eng. Deze keer was ik echt bang, omdat ik op een hoge verdieping woon en ik duizelig werd van het schudden", vertelde ze aan The Associated Press.

De aardbeving en lockdown volgen op een hittegolf en droogte die hebben geleid tot watertekorten en stroomonderbrekingen als gevolg van de afhankelijkheid van Sichuan van waterkracht. Dat komt bovenop de laatste grote lockdown onder het strikte "nul-Covid"-beleid van China. De afgelopen twee maanden in Chengdu "zijn raar geweest", zei Jiang.

De U.S. Geological Survey registreerde een magnitude van 6,6 voor de aardbeving van maandag op een relatief ondiepe diepte van 10 kilometer. Voormetingen door verschillende instanties verschillen vaak enigszins.

De dodelijkste aardbeving in China in de afgelopen jaren was een aardbeving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter in 2008 waarbij bijna 90.000 mensen omkwamen in Sichuan. De aardbeving verwoestte steden, scholen en plattelandsgemeenschappen buiten Chengdu, wat leidde tot een jarenlange inspanning om te herbouwen met meer resistente materialen.
  1. aardbeving 8
  2. mensen 5
  3. provincie 4
  4. china 4
  5. chengdu 4