1. vorige
 2. volgende

Nu reeds oproep tot grootser Fosten Kukru volgend jaar

De eerste Fosten Kukru Fesa is achter de rug. De organisatie, Directoraat Cultuur, is tevreden. “Het was overweldigend, buiten verwachting,” deelt Clifton Braam, onderdirecteur van Cultuur mee. “De standhouders hebben zelf aangegeven dat ze dit niet verwacht hadden. Alle dagen waren ze uitverkocht.” Hij roept nu al landgenoten op om samen de volgende editie te verbeteren en grootser te maken.

De Fosten Kukru Fesa, een evenement om de Surinaamse keuken - maar meer nog om de authentieke manier van bereiden- te vieren - heeft drie dagen geduurd en is zondag afgesloten. Er zijn ook diverse culturele manifestaties gehouden. Verschillende bands hebben zoveel mogelijk ‘owru poku’ gespeeld. De sfeer zat er helemaal in toen dat gaande was; jong en oud hebben flink gedanst. Maar niet iedereen kon de benen gaan losgooien. De kans was groot dat zij hun plek in de lange rijen zouden verliezen.

Geduldig wachtten de mensen op hun beurt op sommige plekken waar de gerechten ‘live’ werden klaargemaakt op een tyula, of houtvuur of op een fornuisje. Hoewel er niet overal tafels en stoelen waren “om rustug te eten” maakten de meeste bezoekers ter plekke hun eten op. Bij sommige stands was het eten eerder uitverkocht dan bij andere. En daar waar er na 8 uur ‘s avonds nog aanbod was, waren er lange rijen.

Braam benadrukt dat het om een proefproject gaat. Er is met ‘maar’ zes stands gewerkt, maar de toeloop was geweldig geeft hij aan. Braam roept de hulp van de gemeenschap in. “We hebben het geprobeerd en we hebben al gezien waar we verandering aan moeten brengen,” geeft hij aan. “We nemen dat mee. Dit is een Surinaams product. Laten we het omarmen. Laten we gaan kijken waar we moeten verbeteren en waar het anders moet. Alle positieve feedback nemen we mee, zodat we volgend jaar grootser terugkomen,”
 1. braam 3
 2. mee 3
 3. eten 3
 4. fosten 2
 5. kukru 2
 1. Reacties uit de app

 2. Parbo

  Voor de ëlite die het konden betalen was het leuk ja.ik heb ook mensen zien klagen met kinderen,die de prijzen niet konden betalen.maar voor de rest.ok.hygiëne was minder om te zien

 3. poef

  mooi initiatief. up to the next.

 4. Papazulu

  Als het een groot succes was Waarom dan niet elke maand organiseren? Het laatste weekend van de maand ?

 5. Lepe

  Iets voor december. De Nederlandse Surinamers willen het meemaken als ze december met vakantie komen. Dan denk ik dat tussen kerst en oudjaar het leuk zou zijn

 6. Pico

  Wang lo siekie we karie.

  Ik zag op een foto/ video, waar er werd gekookt op hout. Weet men miet dat het ongezond is/ rook enz. LONGZIEKTEN. Al de matrialen die vrijkomen.

  Dat de minister vanvolksgezondheid dit niet verbiedt. Gaan jullie dit soort artikrlen lezen. We lul tap FB

  - admin -
  Let a.u.b. op uw taalgebruik - met respect voor alle mensen en meningen.

 7. Sigi

  @PICO : En hoe denk je dat Adam en Eva hun eten kookten? Op een gasfornuis zeker? En hoe denk je dat jouw grootouders en overgrootouders hun eten kookten? Op een gasfornuis zeker?