1. vorige
  2. volgende

Doodstraf ‘geen optie’ misdaadbestrijding Suriname

PARAMARIBO, 27 mrt – Het toepassen van de doodstraf is steeds minder optie voor Suriname. Als het aankomt op d bestrijding van de misdaad moet naar andere middelen worden omgekeken. Amnesty International pleit in elk geval voor het alternatief en in Suriname wordt dit ondersteund.

Weliswaar zijn er voorstanders van uitvoering van de doodstraf zoals die nog in het Surinaams strafrecht is vastgelegd. De politiek lijkt geneigd tot het schrappen van het betreffende wetsartikel. Ook mensenrechtenorganisaties als Stichting 8 December wijzen de doodstraf van de hand. “Ondanks we zoveel gruwelijke misdrijven zien gebeuren, zijn we van oordeel dat niet het uiterste middel gehanteerd kan worden”, zegt voorzitter Sunil Oemrawsingh tegenover de Ware Tijd.

Er moet rekening mee worden gehouden dat de doodstraf niet te corrigeren is. Met deze straf krijgen mensen niet de kans t e resocialiseren. “Vanuit de humaniteitsgedachte kunnen we dat niet doen”, aldus Oemrawsingh. Volgens Amnesty International moeten regeringen in het Caribisch gebied afstappen van het idee om de doodstraf weer in te voeren. De oplossing van de toenemende misdaad moet met meer creativiteit worden gezocht.

  1. doodstraf 5
  2. suriname 2
  3. misdaad 2
  4. amnesty 2
  5. international 2