1. vorige
  2. volgende

VHP Gendercommissie gedenkt mannelijke seniorenburgers

De Gendercommissie Paramaribo van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) heeft vandaag aan de mannelijke seniorenburgers van bejaardentehuizen Fatimah Oord en Emma een pakketje overhandigd en getrakteerd op snacks en drank.

Op Vaderdag worden niet alleen vaders, maar alle mannen die een vaderrol vervullen, in het zonnetje gezet. De vaders staan op deze dag in het middelpunt van de aandacht. Het vaderschap, de rol van de vader in het gezin en de vaderlijke plichten worden op deze dag vereerd en gevierd.

De VHP staat stil bij het ontstaan van Vaderdag. In 1909 kwam Sonora Dodd met het idee om Vaderdag te vieren. Zij wilde een speciale dag om haar vader William Smart, een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog, te eren voor alles wat hij had gedaan voor zijn kinderen. Zijn vrouw overleed bij de geboorte van hun zesde kind en Smart bleef met zes kinderen en een boerderij in het oosten van de Staat Washington achter.

Op 19 juni 1910 werd in Spokane Washington voor de eerste keer Vaderdag gevierd. Door de steun van de toenmalige president Calvin Coolidge werd Vaderdag in 1924 een nationale Vaderdag. Het was één van zijn latere opvolgers, president Lyndon Johnson, die in 1966 een presidentiële verklaring tekende dat voortaan de 3e zondag van juni Vaderdag zou zijn.

In Suriname wordt Vaderdag ook op de 3e zondag van juni gevierd. Het is gebruikelijk dat kinderen hun vader een cadeautje of iets lekkers geven. Op de lagere scholen wordt er nog steeds een knutselwerkje gemaakt voor de vader.
  1. vaderdag 8
  2. vader 4
  3. dag 3
  4. gevierd 3
  5. kinderen 3