1. vorige
  2. volgende

Suriname moet financiering politieke partijen regelen

PARAMARIBO, 27 mei – De manier waarop politieke partijen in Suriname aan hun geld komen, moet worden geregeld. Dit zegt Irene Klinger, hoofd van de waarnemersmissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten, OAS. Er zijn niet echt calamiteiten waargenomen tijdens het verloop van de algemene verkiezingen.

De financiering van de politieke partijen verloopt te zeer in een waas van geheimzinnigheid. Hier en daar zijn er geluiden over donaties van zakenlui. Ook wordt wel eens gezegd dat er met publiek geld wordt gerommeld. Klinger vindt het daarom raadzaam voor Suriname om duidelijke regelgeving in te voeren. De mogelijkheid moet worden bekeken om alle politieke partijen te laten financieren door de overheid.

Volgens Klinger moet ook gekeken worden naar de verdeling van parlementszetels over de verschillende districten. Zoals die verdeling nu is, geeft dat makkelijk reden tot ontevredenheid. In de dunbevolkte districten is het relatief veel makkelijker aan een parlementszetel komen. In Paramaribo bijvoorbeeld moeten minimaal zesduizend stemmen worden gehaald. In Coronie kan worden volstaan met nog geen duizend.

  1. politieke 3
  2. partijen 3
  3. klinger 3
  4. paramaribo 2
  5. suriname 2