1. vorige
  2. volgende

Samenwerking Openbare Nijverheidsschool en DANISA MOZAÏK

Aan het eind van het schooljaar 2021 – 2022 werd door de studierichting Mode, Creatie en Commercie van de Openbare Nijverheidsschool, een Open Dag georganiseerd om de werken van de leerlingen tentoon te stellen en om ze te laten wennen aan het publiek, in het bijzonder aan potentiële klanten.

Daniella Faerber, vakdocente op de Openbare Nijverheidsschool, vertelt in gesprek met Dagblad Suriname, dat de school naar aanleiding van de Open Dag benaderd is geworden door Carmela Fernandes van DANISA MOZAÏEK, voor het vervaardigen van handtasjes. “In deze tasjes geeft zij haar producten, zoals fruitschalen, wandversieringen, huisnummers aan haar klanten mee. De reden hiervoor is, dat zij gaat voor groene productie en het gebruik van plastic tasjes zoveel als mogelijk vermijdt, vanwege de milieuvervuiling die daardoor ontstaat.”

Wat is mozaïek?

Mozaïek is gemaakt van kleine tegelstukjes, steentjes of glas. Hiermee maakt Carmela afbeeldingen, figuren of een patroon, die verwerkt worden op een functioneel of decoratief product voor huis of kantoor. “Of het nu groot of klein is, Danisa Mozaïk brengt kleur in uw domein!”

Het maken van de tassen..

De tasjes die de leerlingen hebben vervaardigd, zijn in groepsverband gemaakt. Hierbij werd het proces in een textielbedrijf gehanteerd. Een paar leerlingen markeerden de afmetingen en anderen knipten. Weer anderen spelden, stikten en werkten de tassen af. Dit project werd onder leiding van Faerber, de klassejuf uitgevoerd.

“Deze tasjes zijn gemaakt van ongebleekt katoen en kunnen daarom gewassen en hergebruikt worden, bij het halen van boodschappen bijvoorbeeld. Hierdoor bespaart de klant steeds de SRD 1 die voor een plastic zak bij de winkel moet worden betaald. En wordt dus bijgedragen aan een schoner milieu”, zegt Faerber.

Enthousiast en blij met het werk van de leerlingen..

Faerber geeft verder aan, dat Carmela heel enthousiast en blij was dat de leerlingen van de Nijverheidsschool de opdracht zo keurig hebben uitgevoerd en dat ze zo gestimuleerd zijn om met wat ze op school leren hun zakgeld te kunnen verdienen. “Zij moedigde de leerlingen aan altijd voor hun doel te gaan ook al zijn er soms obstakels. Maar ook om de kwaliteit hoog te houden. Als ze een product afleveren dat zij zelf een goed gevoel moeten hebben erover alvorens ze het afstaan.”

Opbrengst van de tassen..

De studierichting Mode, Creatie en Commercie is heel blij met het initiatief van mevrouw Carmela, zegt Faerber. De opbrengst van de tasjes zal deels ten behoeve van de studierichting worden aangewend voor het aanschaffen van gereedschappen en materialen. En deels onder de leerlingen worden verdeeld die hebben gewerkt aan het project.

De studierichting nodigt ook andere ondernemers uit een samenwerking aan te gaan voor producten zoals de tasjes of andere items die de leerlingen kunnen maken. Hiervoor kan contact worden gemaakt met de school op 497404 of op 8579130 (mevrouw Faerber). Voor de Mozaïkwerken kan worden gebeld op het nummer 8830193 (Facebookpagina: DANISA MOZAÏEK).

SK

  1. leerlingen 7
  2. tasjes 6
  3. studierichting 4
  4. faerber 4
  5. carmela 4