1. vorige
  2. volgende

Democratie Suriname bij beste Caribische regio

PARAMARIBO, 19 jun – De democratie in Suriname behoort tot de meest ontwikkelde in de Caribische regio. Volgens een peiling van de Economist Intelligence Unit, EIU, is het alleen in Jamaica en Trinidad & Tobago beter.

Suriname neemt de vijf en vijftigste plaats in op de internationale lijst van meest vrij democratieën. Jamaica is veertig en Trinidad en Tobago acht en veertig. Deze Caribische elitegroep komt met hun scores terecht in de categorie ‘gebrekkige democratieën’. Het mag dan redelijk klinken, reden tot een feestje bouwen is het ook weer niet. “In Suriname hoeven we niet te juichen, omdat onze democratie een aantal problemen kent”, zegt hoogleraar Hans Breeveld tegenover de Ware Tijd.

Het grote probleem is nog wel de wijze waarop politieke partijen geleid worden in Suriname. “In de jaren tussen de verkiezingen verdwijnen politieke partijen. Slechts enkele blijven zichtbaar, waarvan sommige zich bezig houden met oneigenlijke activiteiten en niet hun taken zoals is opgenomen in de grondwet”, aldus Breeveld. Tot die oneigenlijke activiteiten behoren het verkopen van ‘goedkope’ levensmiddelen en het organiseren van shows.

  1. suriname 4
  2. democratie 2
  3. caribische 2
  4. jamaica 2
  5. trinidad 2