1. vorige
  2. volgende

Staatsolie wil arealen voor de kust met 40% uitbreiden

Staatsolie is van plan om het aantal arealen voor de kust volgend jaar met 40 procent uit te breiden. In augustus wordt bekendgemaakt welke blokken aangeboden zullen worden aan internationale oliebedrijven om in zee te gaan met Staatsolie.

Marny Daal-Vogelland, manager oliecontracten bij Staatsolie, deed deze mededeling woensdag tijdens de Surinaamse Internationale Mijnbouw-, Energie- en Aardolieconferentie (Surimep). Ze merkte op dat ervaren partners geselecteerd zullen worden. Er zijn nu tien ‘onderaannemers’ in de zee-oliewinning actief als partners van Staatsolie. Daarbij gaat het om bedrijven als het Amerikaanse Chevron, het Noorse Statoil en het Maleisische Petronas. Bedrijven hebben de mogelijkheid gehad om zelf te nomineren welke stukken zee voor oliewinning worden vrijgegeven. Op 31 maart 2015 moeten de velden worden aanbesteed.

Staatsolie heeft ondertussen positieve ervaringen met het ethanolproject in Wageningen, zei onderdirecteur zakelijke ontwikkeling, Annand Jagesar. Staatsolie verbouwt in Wageningen suikerriet, dat wordt verwerkt tot ethanol. 15.000 hectare suikerriet levert per jaar 40 miljoen liter ethanol op. Daarnaast wekt Staatsolie met het project 25 megawatt stroom op. Deze groene stroom en brandstof zijn belangrijk voor het terugdringen van CO2-uitstoot.
  1. staatsolie 7
  2. zee 3
  3. jaar 2
  4. internationale 2
  5. partners 2