1. vorige
  2. volgende

Artsen voorbereid op chikungunya, samenleving niet

Er zijn steeds meer chikungunya-gevallen gerapporteerd in het Caribische Gebied, onder andere op St. Maarten, Dominica en een geval in Frans Guyana. Lesley Resida, directeur Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG), had twee maanden terug aangegeven dat de alertheid al is opgevoerd. ‘Er zijn al voorbereidingen getroffen en de artsen zijn al geïnformeerd’, waren de woorden van de directeur. Maaltie Sardjoe, directeur van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD), zegt dat de RGD-artsen wel voorbereid zijn op het virus. Dezelfde informatie die geldt voor dengue geldt ook voor chikungunya. De samenleving is nog niet door het BOG geïnformeerd, terwijl we in Suriname niet meer kunnen spreken van een ‘ver-van-mijn-bed-show’. In Suriname zijn er nog geen gevallen geregistreerd.
Chikungunya is een virale infectieziekte die wordt overgedragen door dezelfde Aedes Aegypti-muskiet die ook dengue overbrengt. De ziekte veroorzaakt koorts en ernstige gewrichtspijnen. Andere symptomen zijn spierpijn, hoofdpijn, misselijkheid, zwakte en huiduitslag. De ziekte lijkt op dengue en kan daarmee worden verward. De enige behandeling is het verlichten van de symptomen door onder andere rust, paracetamol en voldoende drinken, aangezien er geen effectief medicijn of vaccin beschikbaar is. De gewrichtspijnen verdwijnen meestal binnen enkele dagen of weken, maar soms kunnen ze enkele maanden tot zelfs jaren aanhouden.
Gezien het intensieve reisverkeer van personen in de regio is er ook een verhoogd risico op dengue. Resida roept de gemeenschap op om de broedplaatsen van muskieten te voorkomen. Personen die pas op reis zijn geweest binnen de regio of naar landen waar dit nieuwe virus voorkomt en koorts en gewrichtspijnen vertonen, kunnen zich aanmelden bij de huisarts en of bellen naar de hotline: 8836643. Tot nog toe is het niet mogelijk in Suriname om middels een labtest vast te stellen of men chikungunya of dengue heeft. De tijd begint te dringen nu de ziekte al op Kourou is.Ook kunnen personen die chikungunya hebben gehad nog 3-6 maanden erna sukkelen met gewrichtspijnen. “Het is daarom van groot belang dat de ziekte tijdig herkend en behandeld wordt”, geeft een arts te kennen.

Unasur Health Council op komst
Op 18 en 19 maart is er een meeting van de Unasur Health Council in Suriname, waarbij de coördinatoren informatie moeten kunnen geven over de preventieve maatregelen die Suriname heeft getroffen. Op 20 maart staat de ministeriële meeting gepland. De Health Council wil komen tot gezamenlijke administratieve en procedurele afspraken,collectieve interventies en actiepunten inzake Global Health. Dit moet vervolgens op de agenda van de World Health Assembly. Door de gemeenschap niet voor te bereiden op chikungunya, zal Suriname de volgende week geen gericht plan kunnen aanbieden. Suriname moet zich samen met de Unasur voorbereiden op de World Health Assembly, die van 19-24 mei te Geneve wordt gehouden. Zaken die op de agenda staan, zijn nationale zorgverzekering en chronische en niet overdraagbare ziekten.

  1. suriname 7
  2. chikungunya 6
  3. health 6
  4. dengue 5
  5. ziekte 4