1. vorige
  2. volgende

Voor Barryl Biekman is spijtbetuiging voor het wereldwijde slavernijverleden alleen

MADRID - Voor Barryl Biekman is spijtbetuiging voor het wereldwijde slavernijverleden alleen niet voldoende voor staten als Nederland die zich hieraan bezondigd hebben. “Het is daarnaast belangrijk dat landen die dat nog niet hebben gedaan excuses aanbieden voor de misdaden tegen de mensheid, zoals verklaard in 2001 tijdens de Durban Wereldconferentie.” Op dinsdag spreekt zij de wereld toe tijdens de Afro Madrid tijdens de oprichting van deze Wereldconferentie. 

Een belangrijk gegeven is dat het Nederlandse parlement haar support heeft gegeven. "Dat op zich vind ik een verrijking. Misschien ook wel een goed voorbeeld hoe mijn oproep van 10 december 2014 tijdens de lancering van het VN Internationaal Decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst is geïnterpreteerd. Ik heb toen nationale staten, parlementen en stakeholders opgeroepen om hun volledige support te geven aan de uitvoering van het Reparations Decennium."

De verrijking staat in het teken van rechtvaardigheid, erkenning en ontwikkeling. Een gegeven dat het decennium zich ook ten doel heeft gesteld. In haar toespraak zal Biekman beginnen met de verwijzing naar de belangrijkheid van de datum van 16 juni, de dag van het Afrikaanse Kind. Deze datum is door de Afrikaanse staten als alternatief gekozen voor de herinnering aan de vermoorde schoolkinderen in 1976 in Soweto Zuid Afrika tijdens een protestmanifestatie. Landen kiezen dan hun eigen thema om aandacht voor gesel dat racisme heet te vragen. Landen bepalen daarnaast zelf de datum voor de realisatie van de Internationale Kinderdag zoals sommige landen de moorden op 21 maart herdenken.

 

 

  1. landen 4
  2. staten 3
  3. decennium 3
  4. afrikaanse 3
  5. datum 3